[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kvinderne i Gereshk havde fortalt, at de gerne ville tabe sig. Det var så en oplagt mulighed for os i CIMIC (civilt-militært samarbejde) til at hjælpe dem i gang med træningen, fortæller kaptajn Susanne, der er CIMIC-officer i den danske kampgruppe, og som har byen Gereshk som hovedområde. Og således gik det til, at det første ”motionscenter” i Gereshk blev en realitet.

Sammen med kampgruppens kvindelige presseofficer har Susanne været på kvindecentret for at vise dem, hvordan de skulle træne på maskinerne, vise dem øvelser og i det hele taget sætte kvinderne i gang. Det skete under en hel del fnisen, men også med vilje til at lære at bevæge sig.

- Jeg synes, de har taget rigtig godt imod det, og de lytter til, hvad vi fortæller dem. Vi har også understreget overfor dem, at det her også handler om livskvalitet. At man får det godt af at røre sig frem for at sidde derhjemme og spise kage, siger CIMIC-officeren.

Sammen med kampgruppens to officerer var også Udenrigsministeriets kvindelige rådgiver, der tidligere har arbejdet tæt sammen med lederen af kvindecenteret, til stede. Hendes vurdering var klar.

- Jeg har aldrig set dem grine så meget, siger Anne Cathrine med et smil. 

Træning og ingen kage
Dagen var generelt præget af, at alle havde det sjovt. Og det sjove skulle gerne blive ved, hvis det står til kaptajn Susanne.

- Det er meningen, at der skal tages nogle billeder af nogle øvelser, som kan hænges op hernede, så de kan se på dem og derved finde inspiration og hjælp til øvelserne.
 
Udover øvelserne fik kvinderne også en gennemgang af kostens betydning for fysisk velvære set i sammenhæng med træning.

Dagens træningstime blev til godt to timer, men langt de fleste kvinder valgte at blive og bruge det nye udstyr. De var så begejstrede, at de selv foreslog, at de danske kvinder kunne komme tilbage og teste de afghanske kvinder i deres nye færdigheder senere på året.

- Vi vil gerne, at kvinderne kan klare sig selv og træne med hinanden. Vi håber på at kunne finde en af kvinderne, som vi kan give lidt træneruddannelse i FOB (Forward Operating Base) Price, så hun bliver i stand til at inspirere de øvrige. Det ultimative vil være, at vi kunne have hold, ligesom vi har derhjemme, slutter kaptajn Susanne.

Se indslag om træningscenteret på forsvarskanalen

FAKTA:
Kvindecentret i Gereshk har godt 700 kvinder tilmeldt.
Kvinderne kan deltage i fire kurser:

et læse/skrivekursus for dem der ikke kan det,
et engelskkursus,
et kursus i fødselshjælp for ældre kvinder fra landsbyerne, så de kan hjælpe de unge, når de skal føde og
et skrædder-/sykursus.
Finansieringen af kvindecentret sker dels gennem ejeren Gullalej Sherzad, som støttes økonomisk af sine fire sønner, gennem det danske Udenrigsministerium, og ved frivillig hjælp.
Centret har eksisteret fire-fem år.

Kilde: HOK