[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

forsberg@mil.dk

Forestil dig en kæmpe kikkert, som på mange kilometers afstand kan bruges til at se forskel på, om en mand bærer et gevær eller en skovl. Læg det sammen med evnen til at skelne mellem ganske små temperatursvingninger på landjorden ved hjælp af infrarøde billeder. Og krydr til sidst med en funktion til at optage videoklip af det, der er på skærmen. Så har du LANTIRN.
LANTIRN er F-16 kampflyenes måludpegningssystem, som piloterne bruger til at orientere sig om, hvad der foregår på jorden.


Med LANTIRN kan piloten i F-16 flyet se at to personer ser ud til at være taget til fange. En folkevognsbus kan ses øverst til venstre i billedet. Billedet er fra en øvelse i Danmark.
Her kan du se billedet i større størrelse.


Ved at zoome længere ind, kan piloten se, at den ene af "fangevogterne" sigter på fangerne med hvad der ligner et håndvåben. Her kan du se billedet for at se det i større størrelse.

Overvågning og måludpegning
Piloten kan bruge systemet til - i samarbejde med sin FAC (Forward Air Controller) på jorden - at beslutte sig for, hvilken form for luftstøtte han skal yde til tropperne på jorden. Ud fra billederne vurderer pilot og FAC, hvilket våben der er bedst at bruge. Her tager man særlige hensyn til ikke at skade specielle bygninger eller ramme civile.

Hvis det bliver besluttet at bruge et af flyets våbensystemer - hvad end det er en laser- eller GPS-styret præcisionsbombe eller maskinkanonen - kan piloten bruge LANTIRN til at låse sig fast på sit mål og på den måde ramme det uhyre præcist.

Piloten kan også nøjes med alene at observere og rapportere om fjendtlige bevægelser til gavn for soldaternes planlægning på jorden. Han kan blandt andet oplyse præcise koordinater på det, han ser.

Begge dele er efterspurgte, især i Afghanistan, hvor der er brug for mest mulig støtte fra luften. Opgaverne kan løses i en højde, hvorfra flyet hverken kan ses eller høres - og heller ikke beskydes - af fjenden. Kampflyenes hurtighed betyder endvidere, at de inden for cirka 15 minutter kan være hvor som helst i Helmand-provinsen, når de er i luften. Det betyder, at de på en enkelt mission kan "servicere" mere end én enhed på jorden og reagere med kort varsel på uventede kamphandlinger.

Endelig kan LANTIRN-systemet bruges til at vurdere, hvor store tab fjenden har lidt - det såkaldte Battle Damage Assessment (BDA).

Software bliver endnu bedre
Flyvevåbnet råder over i alt 16 af disse LANTIRN-måludpegningssystemer, også kaldet ”targeting pods”. I øjeblikket er de ved at få deres software opdateret hos Lockheed Martin i USA med blandt andet det mål, at billedets opløsning bliver forbedret væsentligt. Alle 16 ventes at være tilbage i løbet af foråret 2009.

Det er også håbet, at alle LANTIRN i løbet af 2009 bliver i stand til at sende levende billeder direkte til folkene på jorden, så de kan se det samme som piloten.

Læs mere om LANTIRN på Lockheed Martins hjemmeside (på engelsk)

(Kilde: Flyvertaktisk Kommando)