[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jari Nielsen

38 svende blev fredag belønnet for deres arbejde, da Metalindustriens Lærlingepris blev uddelt ved en højtidelighed i Den Sorte Diamant i København. Blandt prismodtagerne var lastvognsmekaniker ved Værkstedsområde Skive Trine Molbech Pedersen, elektronikfagtekniker og sergent i Den Kongelige Livgarde Erik Hofman-Bang samt automatiktekniker og marineoverkonstabel Peter Krøjer Munch fra patruljefartøjet Skaden.

De tre modtog henholdsvis prisen af bronze, bronze og sølv.

For at gøre sig fortjent til prisen skal modtagerne have karakteren 12 ved deres svendeprøve, og det er praktikvirksomheden og den tekniske skole, der indstiller kandidaterne. Desuden kan de skuemestre, der medvirker ved prøven, indstille lærlingene til prisen.

De 38 prismodtagere udgør cirka en procent af de svende, der får deres svendebrev i år.

- Alle, der er her, er vindere. Alle har udrettet en usædvanlig præstation, sagde undervisningsminister Bertel Haarder, som var dagens festtaler, blandt andet til prismodtagerne.

De øvrige talere var sekretariatschef Lars Kunov fra Metalindustriens uddannelsesudvalg, direktør i Dansk Industri Lars Goldschmidt og forbundsformand Thorkild E. Jensen fra Dansk Metal.

Flere af talerne understregede, at prismodtagerne er gode forbilleder og kan fungere som rollemodeller for andre unge. Selve prisen kan dog også have en betydning for deres karrierevalg, mener kommandørkaptajn Stig Kastberg, som er chef for Søværnets Teknikkursus.

Og Forsvaret har brug for flere lærlinge.
 
- Prisen synliggør, at vores teknikere og lærlingeuddannelser er af høj standard og kan være med til at tiltrække lærlinge, siger kommandørkaptajn Stig Kastberg, som er chef for Søværnets Teknikkursus.

De tre nyuddannede har alle valgt at fortsætte i Forsvaret.