[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af premierløjtnant Dennis Sobol.

Søndag den 11. maj var ikke en helt almindelig søndag for de danske soldater, der stadig befinder sig i Irak. Dagen gav soldaterne en god mulighed for at mindes deres faldne kammerater og kollegaer.

Monumentet for de døde danske soldater.

Ved St. George Episcopal Church i den røde zone i Bagdad var der indvielse af et nyopført monument til ære for de otte danske soldater, der har måttet lade livet under tjeneste i Irak.

Indvielsen startede med en gudstjeneste i kirken, hvor de danske soldater blev mødt med børnesang og smil fra den store del af menigheden, der var mødt op for at deltage.

Under gudstjenesten prædikede den britisk anglikanske præst Canon Andrew White kort på engelsk. Herefter sang børnene, og Canon Andrew White takkede for den indsats, Danmark har bidraget med i Irak.

Ambassadør Bo Eric Weber klipper båndet over og indvier dermed monumentet.

Efter gudstjenesten blev det nyopførte monument indviet. Monumentet blev afsløret af den danske ambassadør, Bo Eric Weber, og der blev lagt tre kranse fra henholdsvis Den Kongelige Danske Ambassade, Hærens Operative Kommando og Det Danske Personbeskyttelsesdetachement i Bagdad.

Føreren for Personbeskyttelsesdetachement Bagdad, premierløjtnant Dennis Sobol, lægger en krans ved monumentet.

St. George Kirken er bygget i 1936 og er rejst som mindesmærke over de britiske soldater, som faldt under 1. Verdenskrig.

Kirken er den eneste tilbageværende anglikanske kirke i Irak. Kirken har kun været åben i perioder op til 2003, men den blev med hjælp fra præst Canon Andrew White genåbnet efter krigens afslutning. Kirken har i dag 900-1000 mennesker tilknyttet, og det gør den til en af de største og mest aktive kirker i Irak.

St. George Kirken var frem til 2003 kun åben i perioder og havde ikke en fast præst. Efter krigen blev kirken genåbnet.

Monumentet er finansieret af overskuddet fra Dancon-marcher gennemført i Bagdad.
På monumentet står de faldne soldaters rang, navn, alder og dødsdato.

I toppen af monumentet står skrevet:

Jesus says, I am the one who raises the dead and gives them life again. Who believes in me, even though he dies like anyone else, shall live again. John, 11:25-26

Efter indvielsen af monumentet fortsatte turen til en legeplads ved en skole, der er tilknyttet kirken. Legepladsen, som er finansieret af Københavns Stift, blev indviet af den danske ambassadør.

Skolen har 80-100 elever. Det var elever herfra, der sang i kirken, og de har også malet de sten, der ligger ved foden af monumentet