[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jari Nielsen

Dårligt vejr og godt lokalt lederskab. Det er den cocktail, der har ført til, at der i år dyrkes mindre opium i Afghanistan end sidste år. Opiumbønderne opdyrker i 2008 157.000 hektar opium mod 193.000 hektar i 2007. Det fremgår af en rapport fra FN’s kontor for narkotika og kriminalitet.

- Der er mange faktorer, der spiller ind. En af dem er, at den meget fokuserede indsats, som regeringen har gjort, er begyndt at virke i de regioner, hvor der er sikkerhed. Der er det nemmere at fjerne produktionen, siger Afghanistan-ekspert Peter Dahl Truelsen fra Forsvarsakademiet.

Selvom der opdyrkes færre hektar, er opiumsproduktionen dog kun faldet med seks procent, da udbyttet pr. hektar er steget. Til gengæld er antallet af opiumfri afghanske provinser steget fra 13 til 18.

- Det er vigtigt, at man fastholder succesen i de opiumfri regioner og sørger for, at bønderne har et alternativ. Ellers vil de gå tilbage til at dyrke opium eller rykke produktionen, siger Peter Dahl Truelsen.

Attraktive alternativer
Peter Dahl Truelsen mener, at den positive udvikling tyder på, at man internationalt er ved at have fodfæste i kampen mod opium, men pointerer dog, at det er i de relativt rolige egne af Afghanistan, at det går fremad.

Ifølge FN-rapporten bliver 98 procent af opiummen dyrket i blot syv provinser i sydvest, hvor kriminelle grupper profiterer af den usikre tilstand, og hvor taleban har permanent tilstedeværelse. Det konkluderer på den baggrund, at der er en klar sammenhæng mellem narkotika og konflikt.

Peter Dahl Truelsen understreger, at det er vigtigt, at man både skaber sikkerhed og giver bønderne alternativer til opium, som giver nogenlunde den samme indtjening.

- Hvis bonden ikke kommer styrket ud af det og der ikke er sikkerhed, så kan taleban gå ind og sige, at de skal genopdyrke opium, eller bønderne kan gå under talebans faner, siger han.

Bønderne kan eksempelvis slå sig på hvede som alternativ til opium. Forholdet mellem bruttofortjenesten pr. hektar på opium og hvede er nu 3:1 mod 10:1 sidste år.