[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Jan Schelbech

”Et barn kan lære at køre den”. Citat slut. Så er rammerne for hærens nye imponerende infanterikampkøretøj sat på plads. Det er nok i virkeligheden en tilsnigelse, men de nye infanterikampkøretøjer er bygget efter alle automobilkunstens regler.

Men der er ikke meget radiobil over de 35 tons tunge bæltekøretøjer. 750 hestekræfter på drivhjulene og en computerkraft, der kan få selv den mest veludstyrede Internetcafé til at gå i knæ. Det er ikke for børn.

 
Selvkørende highend computer
En ting er nemlig at køre infanterikampkøretøj CV9035, noget andet er at håndtere de mange informationer, som køretøjet giver kører og vognkommandør. Derfor kommer garderne ikke sovende til et førerbevis på IKKen ved Hærens Kampskole.

- Det er som at sidde i en privatbil. Den har digital styring og der er en stor følsomhed i krafttildeligen. Men det er simpelthen ikke nok at være en god chauffør, hvis du skal beherske infanterikampkøretøjet, siger kaptajn Mogens Mogensen,  der er chef for IKK-sektionen ved Hærens Kampskole.

Hærens Kampskole indledte det første kørerkursus den 21. januar, og lige nu er der 24 gardere fra 2. kompagni, 1. Livgarde bataljon i gang med uddannelsen. Soldaterne er de første i forsvaret, som får de nye infanterikampkøretøjer.  De er også de første, der bliver operative på det nye panser.

En kompetence, der helt sikkert vil komme forsvaret til gode i fremtidige operationsområder, når de første køretøjer og soldater er færdiguddannede på det nye våbensystem.

En stor udfordring
- Soldaterne er meget motiverede. Det er glade mennesker, der springer på med krum hals. Det er også nødvendigt, for infanterikampkøretøjet er en udfordring. De skal forstå vognens signaler. Den udfordrer dig med advarsler og information. Og det er her fårene bliver skilt fra bukkene, fortæller Mogens Mogensen.

Vi får ikke infanterikampkøretøjerne at se ude i missionsområderne foreløbig. Endnu venter der skydeuddannelse og ikke mindst den taktiske uddannelse. Her skal soldaterne lære at håndtere vognene på kamppladsen. Samtidigt skal de kunne operere i enheder op til bataljonsniveau. Det tager tid. De første CV90ere og deres soldater bliver fuldt operative i 2010.