[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af: Jesper Rømer

Leopard 2 er et dyrt og avanceret våbensystem, men samtidig også det mest slagkraftige våben, som soldaterne råder over i Afghanistan. Et våben som taleban har maksimal respekt for og som kan spare menneskeliv både i en offensiv og en præventiv rolle.

 Selv om ildkraften fra en Leopard og den kraftige pansring giver støtte og moralsk opbakning til soldaterne i uvurderlig grad, har tilstedeværelsen af Leo 2 i Afghanistan budt på uventede problemer.

- Der er nogle kritiske komponenter i Leopard kampvognen, som der er uventet stor fejlrate på og som der er meget lang leveringstid på, siger civilingeniør Knud Vibenfeld fra Forsvarets Materieltjeneste.

Forsvarets Materieltjeneste har heldigvis været forudseende, når det gælder nye dele til Leoparden. Der er opbygget et stort reservedelslager i forbindelse med den igangværende mission og lageret er skræddersyet til Afghanistan.

Missionen i Afghanistan er ensbetydende med ekstra pres på materiellet og selv om Leo 2 er det kraftigste våben i hæren og yder stor slagkraft, sikkerhed og støtte til soldaterne, så kan selv det kraftigste materiel gå i stykker.

Påkørsel af miner betyder, at især bælter, vejhjul og svingarme er udsatte og der har været andre mekaniske problemer, men civilingeniør Knud Vibenfeld oplyser, at Forsvarets materieltjeneste holder sig ajour med situationen.

- Den internationale Leopardarbejdsgruppe har holdt 33 møder og vi gør hvad vi kan for fremadrettet at sørge for sikkerhed, konfigurationsstyring og god reservedelssituation for soldaterne og kampvogne, men vi er i en knap situation økonomisk og kan ikke bruge de samme penge flere gange. Som led i det sidste forsvarsforlig brugte man mange penge på at opgradere blandt andet beskyttelsen på kampvognene og så kan jeg forestille mig, at det er svært at finde penge til nye forbedringer, siger Knud Vibenfeld.

Selv om Leopard 2 kampvognen er et dyrt våben, så er det nødvendigt at være på forkant med udviklingen, så materiellet løbende kan opgraderes i takt med udviklingen i operationsområdet.

- Verden ændrer sig hele tiden og det gælder også for de trusler vi står overfor. Som projektleder er jeg ansvarlig for, at våbensystemet er det bedst ud for de omstændigheder der hersker. Jeg kan foreslå yderligere forbedringer, men andre må tage stilling til budgettet, slutter civilingeniør Knud Vibenfeld fra Forsvarets Materieltjeneste.

Kilde: FMT