[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jari Nielsen

Terrorister kaprede i går et skib i Storebælt. 4000 tons olie er lækket ud og to gidsler er blevet skudt. Her til morgen er flere handelsskibe i Øresund blevet angrebet.

Sådan er status i Danmark på andendagen af den krisestyringsøvelse, hvis danske del styres fra Forsvarskommandoen. Terrorhandlinger på dansk grund indgår som en del af NATOs krisestyringsøvelse CMX2008, og bidrager til det internationale scenarium med et billede af, at terrorister truer energiforsyningen gennem Østersøen. Det er en trussel, som sætter de danske myndigheder i to store dilemmaer: Hvordan lukker man af for adgangen til danske stræder, og hvordan bekæmper man olieudslippet, uden at det koster menneskeliv?

Formålene med øvelsen er at afprøve international krisestyring, og at træne koordinationen i forbindelse med en national krisesituation i form af terror på dansk grund med efterfølgende forurening af danske farvande.

- Vi kan se, at samarbejdet mellem både interne og eksterne myndigheder er blevet forbedret siden sidste øvelse. Vi har fået pudset nogle procedurer af og gjort dem bedre, siger orlogskaptajn Niels Mathiesen fra den centrale øvelsesledelse i Forsvarskommandoens situationscenter.

Her er repræsentanter for de deltagende danske myndigheder samlet, og på basis af myndighedernes egne oplæg til øvelsen, sætter øvelsesledelsen løbende nye scenarier i gang.

- Vi holdt en evaluering i går aftes, hvor vi så på, hvad organisationer ikke gjorde så godt i går, og så udfordrer vi dem på de punkter i dag, siger Niels Mathiesen.

Øvelsesdeltagerne fra blandt andre ministerier, styrelser, politiet og de forskellige værn kan derfor formentlig forvente endnu en travl dag.

- Vi lægger pres på dem, alt efter hvor travlt de har. Men de skal ikke have alt for travlt. Af hensyn til indlæringen er det vigtigt, at der er tid til behandling af problemerne, siger øvelseslederen.