[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg

I weekenden har kosovo-serberne opsat blå containere med lys flere steder langs den etniske skillelinje mellem de to befolkningsgrupper i Kosovo. Containerne ligner grænseposter og de opfattes som en kraftig provokation af kosovo-albanerne. I det danske ansvarsområde har chefen for den danske bataljon og FN’s politi forhandlet med serberne om at fjerne containerne igen. Det er lykkedes.

De danske soldater i Kosovo bor fortsat på de midlertidige kontrolposter, som de har oprettet i det danske ansvarsområde. På den måde sørger de for at være mest muligt synlige og klar til hurtigt at gribe ind, hvis situationen i Kosovo udvikler sig. Serberne demonstrerer fortsat hver dag kl. 12.44  i den delte by Mitrovica - FN’s resolution fra 1999 om Kosovo, der blandt andet fastslår, at Kosovo er en del af Jugoslavien, har nummer 1244 – men antallet af deltagere er nu væsentligt mindre end i de første dage efter Kosovos erklæring af selvstændighed, hvor 6000-7000 var på gaden. Presseofficeren ved den danske bataljon, major Steen K. Nielsen, advarer dog imod at tro, at det er et tegn på, at serberne er ved at falde til ro.
- Det er fortsat svært at sige, om der vil ske noget, fastslår han.

I øjeblikket foregår al kommunikation mellem kosovo-serberne og kosovo-albanerne gennem de internationale myndigheder, men den danske bataljon prøver at få parterne til at sætte sig sammen for at tale direkte.