[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Nicholas Lundgard, presseofficer

Støv, sand, intens varme og endnu mere støv. Ørkenlivets monotoni blev afbrudt af tonerne fra krængede guitarer og insisterende trommebeats, da rockbandet Decco band gæstede Forward Operating Base (FOB) Price. Bandet er for tiden på turné i Helmand som feltunderholdning for de mange hundrede soldater, som for tiden gør tjeneste i Afghanistan.

Decco band for fuld udblæsning på den interimistiske scene i FOB Price.

Stars’n’stripes møder Dannebrog
Decco band har flere gange tidligere gæstet danske soldater på deres missioner i udlandet – både i Kosovo, Irak og nu altså i Afghanistan. Med et repertoire som kan få den indre redneck fra Alabama frem i enhver dansker, var der i går aftes lagt i ovnen til en solid omgang rock’n’roll for både britiske, amerikanske og danske soldater. Selv de lokale afghanere, som arbejder i lejren i FOB Price, lod sig rive med af rockede udgaver af alt fra Guns’n’Roses, Britney Spears, Gasolin og DAD. Sidstnævnte fik en af de danske CIMIC-soldater til at kapre mikrofonen og skrig-synge ”it’s after dark now…” til alles store fornøjelse!

Stemningen var høj blandt de danske og allierede soldater.

Rockkoncert – nu med Piranha
Koncerten i FOB Price var den tredje i rækken af koncerter i Helmand for Decco band. Bandet havde de foregående dage givet en stor koncert i Camp Bastion og en mindre intim koncert i FOB Armadillo. Ved sidstnævnte koncert blev en af bandmedlemmernes guitar ofret, da der blev sat ild til den som afslutning på koncerten. I FOB Price var der dog ikke nogen instrumenter, som måtte lade livet under koncerten. I stedet brugte Decco band af og til en af Fenris-kompagniets pansrede Piranha køretøjer som scene, ligesom enkelte tilskuere valgte at stage-dive (red.: kaste sig ud blandt publikum) fra selv samme køretøj – hvilket må være første gang, at det er sket i det danske forsvars historie.

Alle soldaterne i FOB Price var enige i, at den tre timer lange koncert var fænomenal, og desuden var et kærkomment afbræk i hverdagens opgaver i Helmandprovinsen.

Det danske band på vej videre ud i ørkenen til næste spillested på deres turné.