[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Michael Aagaard Jensen

Flyvestation Aalborg har 21.-25. april været base for et russisk Antonov-30 overvågningsfly, som skulle tage billeder af danske militærinstallationer. Den russiske overflyvning er led i Open Skies traktaten. Den giver medlemslandene mulighed for at overflyve hinandens militærinstallationer. Ifølge traktaten er Danmark forpligtet til at modtage op til seks observationsflyvninger om året.

- Det er den første overvågningsflyvning, vi har i Danmark i år i forbindelse med Open Skies-aftalen, hvor både Danmark og Rusland er medlemmer. Det er en helt almindelig inspektion i henholdt til aftalen, fortæller oberst Alexey Gridnev, chef for det russiske Open Skies-team.

Danmark er i henhold til traktaten forpligtiget til at modtage op til seks observationsflyvninger om året. Tilsvarende kan Danmark selv udføre op til seks observationsflyvninger om året.
Observationsflyvningerne skal skabe tillid og er med til at fremme åbenhed mellem deltagerlandene.

Air Transport Wing Aalborg er udpeget som den danske enhed, som skal modtage Open Skies observationsflyvninger og har under besøget været vært for 23 russiske piloter og besætningsmedlemmer.

Se et indslag om besøget på forsvarskanalen.dk