[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af  Bo Eriksen

Den første uge skulle de syv elever bruge på at vænne sig til vejret, elementernes rasen og ikke mindst den nye udrustning.
For manges vedkommende var det første gang, de skulle spænde et par langrendsski på og begive sig ud i, den til tider, ubarmhjertige, grønlandske natur.

Allerede på uge 2 af vintertræningen skruede instruktørerne tommelskruerne på eleverne, da overlevelsesugen skulle starte. En tur gennem den grønlandske is med al udrustningen var menuen på førstedagen.

Alle eleverne klarede prøven fint, men efterfølgende var flere af dem meget ramt af kulden. Det betød, at deres kammerater skulle holde et vågent øje med dem for at undgå forfrysninger og det var en stor opgave da lidt tørt tøj, deres ski og 200 gram chokolade var alt, hvad eleverne havde til rådighed frem til søndagen efter.
Der skulle tænkes hurtigt og effektivt. Derfor gik holdet i gang med at bygge en snehule, som de kunne overnatte i, i læ for den værste kulde.Det blev dog ikke til meget søvn for eleverne, som frøs så meget, at en stor del af natten gik med at vandre rundt udenfor hulen i ottetaller for at bare have et minimum af varme.

Sulten begyndte at indfinde sig og eleverne fik du mulighed for at gå på jagt efter moskus i området. Det lykkedes holdet forbavsende hurtigt at opspore en flok og de fik nedlagt en tyr. Problemet var så, at det store dyr skulle skæres op med de få, og små, knive som havde klaret turen gennem isen. Det tog nogle timer at få skåret dyret op, men så var maden også sikret i snehulen.

Resten af ugen gik med at skaffe ly, vand og mad for de syv forkomne elever. Moralen steg markant, da de efter fire timers march fra snehulen fandt en hytte, som kunne bruges til overnatning. Det krævede dog, at den lige skulle ryddes først for sne.
Fredag var hele holdet tilbage på Mestersvig Station igen og klar til at forberede til den følgende uges forlægningsøvelse.

Se mere om Sirius forskolens oplevelser og strabadser på Forsvarskanalen i løbet af foråret.