[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Rasmus Voss

Om en måneds tid vil det være en god ide at se efter en ekstra gang, når du får byttepenge tilbage i supermarkedet. En ny tikrone med motiv fra slædepatruljen Sirius kommer nemlig i handelen fra 26. februar.

Mønt med slæde
Ifølge kunstneren Margrethe Sørensen, som har udformet mønten, inddrager den flere symbolske tegn, der vedrører Siriuspatruljen: Møntens mest iøjnefaldende motiv er en globe. Grønland er også gengivet, sådan at det område, hvor Siriuspatruljen opererer, er særlig fremhævet. I hele billedfeltet med jordkloden ses stjernetegnet “Store Hund" med Sirius som ledestjerne. Det sidste og tydeligste symbol, er gengivelsen af en hundeslæde, som er slædepatruljens vigtigste transportredskab.
 
Kronprinsen slog første mønt 
Det første eksemplar af Siriusmønten, som den kaldes, er lavet af guld fra Grønland og blev slået d. 28. januar 2008 af kronprins Frederik. Kronprinsen har selv kørt slæde i Nordgrønland med medlemmer af Siriuspatruljen i 2000. Mønten vil udkomme 1,2 mio. eksemplarer og vil desuden kunne købes som samleobjekt i en guld- og en sølvudgave.

Siriusmønten er den anden mønt i Nationalbankens polarmøntserie, som udsendes i anledning af Det Internationale Polarår 2007-2009. Den første mønt havde en isbjørn som motiv.

Se mønten her