[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Peter Keldorff

I nat går det løs. Det danske krigsskib Absalon er klar til at bekæmpe de mange piratangreb i Aden bugten ud for Somalias kyst.

- Vi har befundet os i operationsområdet i et par dage, men nu er vi i det område, hvor der har været rigtig mange angreb på det seneste. Når vi går ud fra Djibouti i nat starter den virkelige opgave, siger skibschef på Absalon, Kommandør Frank Trojahn.

Skibet ligger til kaj i Djibouti, for at få ændret på satellitforbindelsen. Når Absalon her til aften igen forlader byen, er det for at jage pirater i Aden Bugten.

- Vi skal patruljere i farvandet, og primært kontrollere to forskellige fartøjstyper, som piraterne bruger, siger Frank Trojahn.

Det drejer sig om en såkaldt ”Dhow”, som er et langsomt fragt- eller fiskefartøj, som piraterne bruger som base. Samt den noget mindre og hurtigere båd, en såkaldt ”Skiff”.

- Vi kontrollerede en ”Dhow” på vej ind mod Djibouti, men det viste sig dog at være en fiskerbåd, siger skibschef Frank Trojahn.Frank Trojahn er klar til at lede Absalon i indsatsen mod piraterne.

Sprunget forberedelser over
De mange piratangreb ud for Somalias kyst har gjort, at det danske krigsskib Absalon er blevet indsat i Task Force 150 små tre uger før planlagt. For at komme hurtigst muligt ned i farvandet har Absalon måtte springe en lang række af forberedelserne over, fortæller skibschef, Frank Trojahn.

- Vi har droppet et kontrolbesøg på Sicilien, og aflyst en senere landgang, hvor vi skulle have brugt et par dage på at strække benene. Det har været lidt af en kickstart, fordi det skulle gå så stærkt, men vi er fuldstændig klar til opgaven, siger Frank Trojahn.

Absalon skulle også have brugt noget tid på at sejle langt væk til den officielle indsættelsesceremoni, når Søværnets Taktiske Stab overtager kommandoen med hele flådestyrken i Task Force 150 den 15. september. Men nu bliver skibet i området med piratangrebene i stedet.

- Det er klart, at når vi skal starte små tre uger før tid, at så har det en effekt. Men det er nu ganske rart, at vi kan komme i gang, i stedet for at bruge tid på at sejle til en ceremoni. Der er jo behov for os, vi er i området, og vi er klar. Så det er godt at komme i gang, siger skibschef på Absalon, Frank Trojahn.

De godt 160 mand ombord på Absalon skal være med til at bekæmpe pirater, terrorisme, våbensmugling, menneskesmugling og narkosmugling indtil 10. november, hvor de byttes ud med besætningen på søsterskibet Esbern Snarre.