[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- Det er helt nyt med sprængstofhunde i Forsvaret. Vi har deltaget i VM en del år, men det er første gang, at vi har sprængstofhunde med, siger seniorsergent Michael Ellebæk fra Forsvarets Hundetræningscenter Karup.

Torsdag drager hundeførerne og deres hunde til Schweiz, og de konkurrerer fra fredag til søndag. Og før søndag tør Michael Ellebæk ikke give et bud på, om de kommer hjem med medaljer.

- Der er ingen tvivl om, at både hunde og førere er dygtige og veluddannede. Hvordan det kommer til at gå dernede, afhænger meget af opgaverne. Hvilket niveau vi ligger på, kan vi ikke sige noget om endnu, understreger Michael Ellebæk.

Hundene passer på soldaterne
Det er tolv år siden, at Forsvaret sidst uddannede sprængstofhunde, som – hvis vi skal være helt korrekte – betegnes kombi/sprængstofhunde. Det skyldes, at hundene både skal kunne bruges til kontrol af f.eks. lejre, men også kunne søge efter våben og ammunitions i compounds, eller hvor der måtte være brug for det.

- Det er den aktuelle situation både nationalt og internationalt, der har fået os til at uddanne sprængstofhunde. Det skyldes al vores aktivitet udenfor landets grænser, og hundene skal ud og sikre personellet i missionsområderne, siger Michael Ellebæk.

Hundene er ikke specialuddannede til at finde f.eks. vejsidebomber, men de kan godt bruges til det formål. Hundene skal nu ikke regne med at komme i kamp.

- Nej, det er ikke kamphunde. Foreløbig bliver de brugt i Flyvevåbnet, men kommer de i brug i hæren, vil de selvfølgelig være med ude, siger Michael Ellebæk.

Ud over de to sprængstofhunde, deltager der også fem almindelige vagt- og patruljehunde i VM.