[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Arne Nielsen

Stand-up-komikerne Steen Molzen, Audrey Castañeda og Torben Chris Nielsen har indtaget nye scener. Denne gang lidt mere primitive. For de har netop underholdt den danske soldater i Afghanistan. Selv om forholdene er barske i den krigsplagede Helmandprovins, er de ikke blevet skræmte. Tværtimod.
- Får vi muligheden igen, er jeg klar til at pakke med en dags varsel, siger Audrey Castañeda.

En øjenåbner
De tre lægger ikke skjul på, at der ligger en god portion eventyrlyst bag rejsen til det krigshærgede land. Men de var også blevet advaret om, at det ikke altid er så let at rejse i Afghanistan. Ventetid og aflyste fly er en del af hverdagen dernede. Til gengæld har alle tre fået en oplevelse for livet.
- Det mest uventede var nok den fantastiske ånd, vi fandt hos de udsendte soldater. Tænk på at de er længe ude i det fremmede og må undvære alt derhjemme. Og læg så til at nogle lever under forhold, der ville få de fleste af os til at løbe skrigende bort, siger Steen Molzen efter besøget i Camp Sanford.
- Når jeg ser, hvor omsorgsfuldt soldaterne behandler hinanden, er det som at finde en skjult menneskelig skattekiste, indskyder Audrey Castañeda.

Selvjustits i repertoiret
Stand-up´ens natur er at være grænseoverskridende, men de tre komikere har haft en grænse for, hvad der kan laves sjov med.
- Vi sikrer os, at showet er renset for ”dårlige” soldaterjokes, set i lyset af de menneskelige tab, der desværre har været hernede, siger Steen Molzen.
De har også gjort sig overvejelser med hensyn til deres sikkerhed.
- Jeg var ret hurtigt selv afklaret, og min kæreste har støttet mig. Jeg synes, at det er fedt at være i Afghanistan. Faktisk er jeg mere nervøs, før jeg går på scenen, end for at blive skudt eller noget i den retning, siger Torben Chris Nielsen.
På under en uge optrådte de tre komikere i Camp Bastion, Camp Price, Camp Sanford og på Kandahar Air Field i et fælles show for hærens og flyvevåbnets soldater.