[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Når F-16 drønet over Danmark går på pension, skal et nyt til. Det danske forsvar har siden 2005 arbejdet på at skabe grundlaget for en politisk beslutning omkring eventuel anskaffelse af nye kampfly til det danske forsvar – en beslutning som muligvis træffes medio 2009.

I den sammenhæng har forsvaret evalueret følgende kandidater: Det svenske Gripen fly og det amerikanske Joint Strike Fighter fly. Efterfølgende har de amerikanske myndigheder meddelt, at det amerikanske Super Hornet fly er officiel kandidat.

- Vi vurderer, at det er et moderne og konkurrencedygtigt fly. Det er vores indledende vurdering og derfor evaluerer vi nu flyet på samme måde som vi har evalueret Gripen og Joint Strike Fighter, forklarer major Lars Lind Knudsen, som er F-18 koordinator i kampfly projektet.

I forlængelse af Super Hornets kandidatur forventer forsvaret senest ultimo august 2008 at modtage informationer om F-18 Super Hornet med henblik på nærmere analyser af dette fly.

- F-18 Super Hornet er den nyeste version af F-18 stammen og det er i princippet et nyt fly. USA Navy er ved at tage Super Hornet i brug, og Australien har bestilt 24 af det nye fly, fortæller major Lars Lind.

Den nye evaluering vil ikke få indflydelse på den overordnede tidsplan for en mulig dansk anskaffelse af nye kampfly.

- Alle tre kandidater er inde i kampen om at erstatte F-16. Vores evaluering vil indgå i den militære anbefaling som kommer omkring årsskiftet, forklarer major Lars Lind Knudsen, fra Projekt Nyt Kampfly, PNK.