[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Styrbord, bagbord, somaliske pirater og livet til søs er slut for den første besætning på Absalon. Nu er de nemlig hjemme igen, og piratkampen i Adenbugten varetages af deres kolleger fra skibet Esbern Snare, som er rykket ind på Absalon.

Mandag var den første besætning dog igen i vælten, da de blev hyldet af Danmarks Rederiforening.
Foreningen var vært for et arrangement, som takkede for deres indsats.

- Jeg er meget stolt af jeres indsats de sidste tre måneder, lød beskeden fra Forsvarsminister Søren Gade, som Peter Bjerregaard administrerende direktør for Danmarks Rederiforening, læste op.

Pirater måtte løslades
Absalon blev i august sat ind i Task Force 150, som er en international styrke, der bekæmper pirateri i Adenbugten. Skibet overtog i september rollen som styrkeleder i kampen mod det stigende antal af piratoverfald i farvandet ud for Somalia.

Absalon gjorde det godt – næsten for godt. I midten af september endte skibet i den uheldige situation, at de havde tilfangetaget 10 somaliske pirater, som de måtte løslade igen. Der opstod nemlig tvivl om det overhovedet var muligt at retsforfølge  somalierne.

Absalon fik efterfølgende en tur i den danske mediemaskine, hvor der blev sat spørgsmålstegn ved skibets rolle, når det ikke var muligt at retsforfølge de pirater, som det var meningen, at skibet skulle bekæmpe.

- Det var en helt speciel situation, men den dag i dag mener jeg stadig, at vi ikke kunne have gjort det anderledes, siger skibschef på Absalon, Kommandørkaptajn Frank Trojahn, om de turbulente dage i midten af september.

Stor fokus på Absalon
Frank Trojahn fik til sidst ordet og kunne takke Rederiforeningen for de pæne ord og medierne og resten af Danmark for den store fokus på skibet og indsatsen mod piraterne.

Men selvom Frank Trojahn var glad for interessen, så lagde han heller ikke skjul på, at tre måneder hvor han og besætningen skulle være til rådighed for pressen og resten af Danmark havde sat sine spor.

-  Det har været en stor opgave og faktisk ganske overvældende. Der har ikke manglet fokus på os og vores opgave, lød det fra Frank Trojahn.