[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jari Nielsen

Internettet giver uanede muligheder for at dele tanker, tekster og billeder med omverdenen. En netforbindelse og en kameratelefon er nok, uanset om man befinder sig i Haderslev eller Helmand. Men med frihed følger ansvar, og hverken YouTube, Facebook eller lignende tjenester kan betragtes som private fora. Det kan være svært at overskue, hvem der kigger med over skulderen.

Det gælder også for danske soldater på mission. Derfor skal de tænke sig om, inden de ytrer sig, uanset om det er på Internettet eller i medierne.

- Soldaterne har ytringsfrihed, men de skal være klar over, hvad de sætter i gang, når de siger noget. Det, der kommer ud står til troende, og man kan ikke lave om på det, der er sagt, siger major Lasse Nelson, som er leder af uddannelsessektionen ved FMC.

Et spørgsmål om moral
Forsvaret begrænser ikke soldaternes brug af eksempelvis internet og kameratelefoner, og det er op til den enkelte at bruge de tekniske kommunikationsmidler forsvarligt. Ledelsen får medietræning - i form af eksempelvis interviewteknik - inden de udsendes, men hidtil har omgangen med medierne ikke indgået som en særskilt del af de menige soldaters træning. Inden næste hold sendes afsted til august, vil de dog blive briefet om deres ansvar.

- De vil få at vide, hvad præmissen er, når de eksempelvis lægger noget på nettet. Én forkert udtalelse eller et videoklip kan skade Forsvarets image, og det vil blive brugt imod os, siger Lasse Nelson.

Når en soldat er blevet dræbt eller såret kan kammeraterne fyldes med stærke negative følelser. I sådan en situation er det ekstra vigtigt, at soldaterne er bevidst om deres ansvar. For selvom Forsvaret lukker for soldaternes virtuelle forbindelse til omverdenen indtil de pårørende er underrettet, når en soldat bliver skadet, så er det i praksis meget vanskeligt at begrænse informationsstrømmen.

- Vi rådgiver de unge mennesker, men i sidste ende er det et moralsk spørgsmål, som den enkelte soldat skal tage stilling til, siger Lasse Nelson.