[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lærke Morell

Det plejer at sejle rundt mellem isbjerge ved Grønland, men mellem februar og april sejler det rundt under varmere himmelstrøg. Som beskyttelse for skibe i FNs World Food Programme er inspektionsskibet Thetis kommet på nye opgaver i Det Indiske Ocean.
- Reelt set har vi aldrig i nyere tid spekuleret på, hvordan vi passer på et venligt handelsskib. Men det er vi ved at lære, fortæller næstkommanderende på Thetis, Jan Stripp, om udfordringen med at skulle løse den nye opgave.

Farligt farvand
Besætningen på Thetis og mandskab fra militærpolitiet og frømandskorpset beskytter handelsskibe i farvandet ud for Østafrika imod piratangreb. Skibene sejler med nødhjælp til de sultende i Somalia.
Danmark overtog i februar opgaven fra Frankrig.
- På vej herned gjorde vi os mange tanker om, hvad vi ville få brug for dernede. Men en plan holder altid kun til det første møde med fjenden, forklarer Jan Stripp om forberedelserne til at løse opgaven.
En anden af forberedelserne var også, at de sendte en dansk officer til Mombasa i Kenya, 3 uger forud for Thetis’ ankomst. Han sejlede så med det franske skib, som Thetis overtog fra. På den måde fik danskerne en masse erfaring overdraget.

Erfaringer til senere missioner
Thetis er nu i gang med sin anden operative ledsagelse, og besætningen optimerer til stadighed sine procedurer. Under ledsagelsen af skibene flytter frømænd og militærpolitifolk over på handelsskibet. Her laver de en lejr på skibets dæk. De medbringer selv senge, toiletter, våben og deres egen mad og vand. På den måde er de uafhængige af skibet, men i bedst mulig position til at beskytte det. Igennem de første uger ved Afrika er der kommet helt styr på, hvilket udstyr de skal have med til den ”autonome” lejr.
Næstkommanderende på Thetis forventer, at de erfaringer de gør sig på opgaven for FN vil betyde, at det danske støtteskib Absalon er endnu bedre forberedt til at løse sine opgaver ved Afrika senere på året. Absalon skal ned og være en del af TaskForce 150, som blandt andet bekæmper pirateri og terrorisme.

Læs det nyeste rejsebrev fra besætningen på Thetis.