[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

”Det er skønt at være minister for en stor succes. THETIS’ besætning og Søværnet fortjener stor opmærksomhed.

De har været med til at sikre Danmarks interesser på havet og ikke mindst været med til at redde mange menneskeliv,” sådan sagde Forsvarsminister Søren Gade, da han mandag morgen bød inspektionsskibet THETIS’ besætning velkommen hjem til Danmark.
Forsvarsministeren lagde desuden stor vægt på, at det var et enigt Folketing, som i januar godkendte THETIS’ indsats i Afrika.

”Denne missions humanitære formål giver mening for alle. Det er i lyset af denne velafsluttede mission, at vi til sommer sender ABSALON af sted til Afrika, og det er mit håb, at Søværnet fremover skal deltage i flere af denne type opgaver.”

Inspektionsskibet THETIS har de seneste tre en halv måned beskyttet nødhjælpsskibe mod pirater ved Afrikas østkyst.

Indsatsen er en del af FN’s World Food Programme, som bringer fødevarer frem til det borgerkrigsramte Somalia. THETIS’ ledsagelse af nødhjælpsskibene har sikret, at i alt 20.600 ton fødevarer er nået frem til sultende i Somalia.

Det er nok til at forsørge mere end 112.800 mennesker i et år.

Meningsfuld mission
Udover de anerkendende ord var Forsvarsminister Søren Gade også kommet for at overrække Forsvarets medalje til besætningen.

Medaljen tildeles personel, der har været udsendt i en international operation i tre måneder.

Det var en stolt skibschef, der sammen med chef for 1. eskadre, kommandør Jens Christian Walther, og besætningens familier overværede medaljeoverrækkelsen.

”Det har været en fantastisk tur med gode og lærerige oplevelser både fagligt og kulturelt. Vi har øvet os til denne type mission længe, men det er første gang, at det var alvor.

Det er skønt at have fuldført en mission, som giver meget god mening for alle om bord. Selvom vi ikke var i land, kunne vi sagtens fornemme, læse og høre om, hvad der foregik i Somalia,” siger skibschef og kommandørkaptajn Henrik Ryberg.

For besætningen om bord på THETIS har det også været en helt særlig mission, både fordi den foregik under helt andre himmelstrøg, men bestemt også, fordi besætningens indsats gjorde en stor forskel for andre mennesker.

”Det har været stort, at være med til at hjælpe mange mennesker i nød. Det er jeg meget stolt af,” siger Tim, der er dæksgast på THETIS.

(Kilde: Søværnets Operative Kommando)

Se historien "THETIS kommer hjem" på www.forsvarskanalen.dk