[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

En dansk soldat køber et ur i Afghanistan. Et dyrt ur, som ville have kostet meget mere herhjemme i Danmark. Han putter det i en pakke og giver den til sin postbefalingsmand. Pakkens rejse er begyndt mod sit mål; en adresse i Danmark.

Pakkens vej til Danmark
I Afghanistan bliver alt post samlet i kasser. Kasserne bliver afleveret til et privat transportselskab og transporteret til Danmark. Det private transportselskab har bemyndigelse til af det danske toldvæsen at gennemføre kontrollen og toldbehandlingen af posten.

Posten bliver toldbehandlet og herefter sendt af sted til modtageren i Danmark. Kort sagt er der ingen forskel på, om pakken kom fra en soldat i Afghanistan eller fra en dansk turist i Nepal, kun at kontrollen foretages af et privat firma og ikke af Post Danmark.

Til højre eller venstre
Det er stadig muligt at smugle varer igennem tolden i lufthavnen. Det er en sag mellem den enkelte soldat og toldvæsnet:

- De skal selvfølgelig ikke smugle, men det er ikke vores arbejde at stoppe dem. Det er op til deres egen samvittighed, om de går til højre eller venstre ved udgangen i Kastrup lufthavn. Venstre hvis de har noget at fortolde, højre hvis de ikke har, forklarer kaptajn Axel Niels Sawman Brandt, presseofficer ved DANILOG. Han er heller ikke glad for, at soldaterne går og praler med, at de snyder den samme stat, som de arbejder for:

- Det er jo ikke sjovt at læse, at soldaterne praler med, at de snyder, og det er heller ikke smart, at de går ud og sælger deres smuglervarer, men igen; det er en sag mellem soldaten, hans samvittighed og lovens lange arm, slutter kaptajn Brandt, presseofficer fra DANILOG.

Danske soldater er med andre ord ikke anderledes stillet, end hvis en normal dansker på ferie i USA har købt 3 nye digitalkameraer, som han vælger ikke at fortolde og sælger videre, når han kommer hjem.