[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

En 14-årig dreng og hans familie fra Slagelse fik en jul, de formodentlig aldrig glemmer. Drengen mistede tre fingre og en del af håndfladen, da han ville sprænge et ulovligt kanonslag af. Det er blot en af de tragedier, som det ulovlige fyrværkeri afstedkommer, og som også sætter ammunitionsrydderne på ekstra arbejde.
- Vi har altid travlt her mellem jul og nytår. Men det ser ud til, at der sker lidt mindre på fyrværkeriområdet end sidste år, siger chef for ammunitionsrydningstjenesten, major Michael Krogh.
Han mener, at det skyldes de seneste års indsats om at informere danskerne om, at fyrværkeri kan være farligt. Samtidig er politiet blevet bedre til at optravle de netværk, der sælger det ulovlige fyrværkeri.
- Og så kan det også være krisen, der kradser. Måske vil folk hellere bruge penge på julegaver end fyrværkeri, siger Michael Krogh.

Farligt ulovligt fyrværkeri
Der er al mulig grund til at lade være med at fyre ulovligt fyrværkeri af.
- Det ulovlige fyrværkeri er ikke testet, så man kan risikere, at det går hurtigere af, så man ikke når at komme væk. Hvis man helt lader være med at bruge ulovligt fyrværkeri, så udsætter man ikke sig selv for den fare, siger Michael Krogh, der understreger, at man rent faktisk også risikerer at få en plettet straffeattest.
- Jeg vil gerne advare mod, at man anvender ulovligt fyrværkeri. Der er ingen garanti for, at det virker efter hensigten. Man risikerer selv at komme til skade, men man kan også risikere, at andre kommer til skade, siger Michael Krogh.

Gode råd
Michael Krogh har en række tips til de danskere, der skal ud og skyde nytåret ind med deres lovligt indkøbte fyrværkeri.
- Man skal altid have sikkerhedsbriller på. Det kan også være en god ide med høreværn. Sørg for at have stormtændstikker eller en fyrfadslighter med lang hals, når fyrværkeriet skal antændes, siger Michael Krogh.
Og så dur det ikke at bruge en almindelig flaske med vand i, når raketterne skal til himmels.
- Få nu sat det sikkert op. Bank et rør i jorden, når du skal skyde raketterne af, siger Michael Krogh.