[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I forbindelse med at den ukrainske forsvarsminister, Yurii Yekhanurov, besøger Danmark, forventes det, at et ukrainsk-dansk samarbejde om strategiske transportflyvninger i Grønland bliver underskrevet.
- Det er både bedre og billigere at bruge de ukrainske fly. Og i øvrigt er det sådan, at i NATO-alliancen har vi stort set ikke strategiske fly, hvis det ikke var for amerikanerne og briterne. Derfor er vi nødt til at ty til at leje flytimer blandt andet i Ukraine, siger forsvarsminister Søren Gade.
Samarbejdet bliver også – meget passende - kaldt ”Cossacks on Ice”.

Begejstring for aftale
Den danske forsvarsminister ser frem til at samarbejdet om de ukrainske flyvninger i Grønland kommer i stand.
- Det er en super aftale. Det er meget billigere, end vi selv kan gøre det. Det er en win win situation. Jeg tror også, at ukrainerne er tilfredse med aftalen, siger Søren Gade.
For den ukrainske forsvarsminister betyder aftalen, at de ukrainske piloter får træning med at arbejde i de ekstreme, arktiske klima. Og så er der også et andet aspekt ved det kommende samarbejde.
- Det her er en god chance for at lære andre mennesker og deres arbejde at kende, siger Yurii Yekhanurov.
Udover ”Cossacks on Ice” vil de to forsvarsministre også drøfte regionale sikkerhedsemner, Ukraines NATO-kandidatur, internationale operationer samt udviklingen af det aktuelle forsvarssamarbejde mellem Ukraine og Danmark.

Se indslag i næste uge om det dansk-ukrainske samarbejde her