[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg

Normalt er det ægtepar, ofte lidt oppe i årene, der leder KFUMs soldaterhjem. Men fra den 15. august er det to unge kvinder på bare 24 år, der skal lede soldaterhjemmet i Camp Olaf Rye i Kosovo. Anette Buhl Værge og Anne Sofie Nielsen forlader for en tid deres studier for at hellige sig opgaven med at bage kager og skabe hygge for de omkring 300 danske soldater i Kosovo.
- Der er mange grunde til, at jeg har taget jobbet. Først og fremmest er det, fordi jeg er kristen, og fordi soldaterhjemmene gør et knaldgodt stykke arbejde. Vi har tid til snak, kan skabe hygge og holde andagter. Så du kan sige, at jeg både brænder for konceptet og opgaverne, siger Anette Buhl Værge.

Piger i en mandeverden
Anette Buhl Værge er helt bevidst om, at hun og Anne Sofie Nielsen på grund af deres alder og køn vil vække opsigt i lejren. Derfor regner hun også med, at en af de største udfordring i jobbet bliver at skabe kontakter, som ikke bare bygger på, at hun og Anne Sofie Nielsen er piger, mens de fleste soldater er unge mænd.
- Det bliver en udfordring. Men jeg glæder mig til det. Det bliver superspændende at møde den ukendte militære verden. Jeg glæder mig meget til at træffe nye mennesker og få indblik i deres liv, siger Anette, der har skrevet under på, at hun ikke må blive kærester med en soldat, mens hun er i Kosovo.

Ikke kun kaffe og kage
Seks måneder på det lille soldaterhjem kan blive lang tid, men Anette Buhl Værge er sikker på, at hun og veninden får nok at lave. Ud over de daglige opgaver med andagter, kaffe og hygge har de planer om forskellige arrangementer, og de håber også, at de får mulighed for at komme uden for lejre, så de kan se lidt af Kosovo og få indblik i konflikten i landet.

Inden udsendelsen har Anette Buhl Værge og Anne Sofie Nielsen både været på militært grundkursus og arbejdet lidt på forskellige soldaterhjem, og den vigtigste af alle kvalifikationer er på plads.
- Jeg har bagt en del kager, men jeg regner med at blive bedre, siger Anette Buhl Værge med et stort grin.