[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg

- Det var anderledes. Og til tider meget hårdt.
- Turen skiller sig ud ved de hårde operationer, som vi har været ude i. Det var i langt højere grad end på alle andre missioner, de krigsmæssige færdigheder vi havde brug for.

Sådan lyder reaktionerne fra oversergent René fra Gardehusarregimentet og seniorsergent Jesper fra Livgarden, når de ser tilbage på de seks måneder i Afghanistan, som de netop er kommet hjem fra.

En god mission
Under det halve år hold 4 var i Afghanistan blev fem danske soldater dræbt, og både René og Jesper havde personligt krigens konsekvenser helt tæt på. René var fører for den spejdersektion, der mistede to soldater under kampe i november. Jesper blev såret af en granatsplint i ryggen. Alligevel er begge soldater kommet hjem med et indtryk af missionen, som alt i alt er positivt. 
- Man er tæt på andre mennesker i lang tid, og man oplever et kammeratskab og et ansvar for hinanden, som man ikke oplever andre steder, fastslår René.

De lokale kom tilbage
I løbet af missionen lykkedes det for de danske soldater og deres kolleger at tvinge taleban væsentligt længere mod nord i Helmand-provinsen. Derfor var missionen på trods af de store omkostninger en succes. Det er begge soldater helt overbevist om.
- Det gav lokalbefolkningen mulighed for at vende tilbage. Jo længere vi skubbede taleban mod nord, jo mere kunne vi mærke, at presset på de lokale lettede, og jo mere samarbejdsvillige blev de. Vi fik virkeligt mange positive tilbagemeldinger fra de lokale, forklarer Jesper.