[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

90.000 politibetjente fra Afghan National Police (ANP) har i dag haft ansvaret for sikkerheden for valgstederne i de 34 afghanske provinser. Og efter Afghansk målestok, så har sikkerhedsstyrkerne haft en rimelig kontrol med valghandlingerne landet over. De internationale koalitionsstyrker (ISAF) har efter planen spillet en sekundær rolle. Det afghanske politi har løst opgaven godt støttet af den nationale hær (ANA).

I Kabul var der meget stille i byen, da valgstederne åbnede, og det var heldigt. Allerede før valgstederne åbnede, var der flere bombesprængninger i byen. På et enkelt valgsted i byen eksploderede en bombe. Heldigvis kom ingen til skade.

- Der var ikke mange biler på vejene her til morgen, da vi kørte ud til det første valgsted, men byen vågner langsomt. Det er et rimeligt normalt billede. I lighed med parlamentsvalget i 2005 har folk også været afventende. Det har vist sig at være en god ide, siger forbindelsesofficer Kristian Søndergaard, der har ansvaret for sikkerheden for Natos tv-journalister i Kabul.

Tv-holdene fra Natochannel var ude på de første valgsteder, da de åbnede kl. 7.00 lokal tid. Og hele dagen har holdene kørt rundt og produceret historier. Først på eftermiddagen var folk begyndt at strømme til valglokalerne.

- Lige nu står jeg udenfor et valgsted. Alt ser ud til at foregå i god ro og orden. Vi har hørt, at der har været ildkamp i byen, men ifølge de meldinger jeg har fået, så er ANP endnu ikke klar over, om det var kriminelle eller taleban. Det er også fundet IEDer (bomber) flere steder i byen, men afghanerne har fint styr på tingene. Jeg har ikke set et eneste pansret køretøj fra ISAF. Det er godt, fortæller Kristian Søndergaard.

Læs om valget i det danske ansvarsområde på hærens hjemmeside.