[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kosovoserberne er for KFOR men imod KFOR’s opgave som beskrevet i resolution 1244. Den udbredte opfattelse er dog, at kampgejsten mod Kosovo som selvstændig stat er ved at svinde ind blandt serberne, men modstandsviljen er stadig stærk hos enkelte.

En af dem er præst Emilian Nrdja i den serbisk ortodokse kirke i København. Han mener ikke, at KFOR har haft nogen betydning i løbet af de seneste 10 år.

- Der har slet ikke været nogen udvikling i Kosovo, og jeg tror ikke, det bliver bedre i løbet af de næste 10 år for den sags skyld. KFOR har ikke gjort noget for os. Tværtimod har KFOR og politikerne gjort det værre for serberne i Kosovo, siger han.

Serberne overgiver sig aldrig
På trods af det, mener Nrdja, at soldaterne skal blive i området.

- KFOR skal ikke trækkes ud af Kosovo. De skal blive og forsvare kosovoserbere, som er udsat for vold og trusler fra kosovoalbanere. Der vil altid være brug for soldaterne, så længe albanerne er i overtal og dermed er ved magten, siger han.

Derfor tror han heller ikke på en fremtid for Kosovo.

- Kosovo vil aldrig stabilt, og jeg vil aldrig anerkende Kosovo som et land. Kosovoserberne overgiver sig aldrig. De skal blive ved med at kæmpe for Kosovo som en del af Serbien, uanset hvad serbiske politikere end gør og siger. Fra kirkens side vil vi aldrig acceptere Kosovo som en selvstændig stat.