[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Taktisk var det ikke helt korrekt. Men det var bogstavelig talt bragende underholdende, da de seks kampvogne og to 155 mm haubitzere, der holdt bælte ved bælte, på en gang bragede deres kanoner af og hyldede heden ved Blåvandshuk ind i røg og støv. Den fælles ildåbning var indledningen på den skarpe del af Åben Hede. Et arrangement hvor Oksbøllejren støttet af Gardehusarregimentet, Jydske Dragonregiment og forskellige private museumsforeninger viste panser frem. Og altså skød med skarpt.

Seje lysglimt
Formålet med arrangementet var, at vise befolkningen en lille flig af, hvad enhederne på Hærens Kampskole – og det danske forsvar i det hele taget - beskæftiger sig med. Men det handlede også om at vise velvilje over for både lokalbefolkningen og de mange turister, som lever med de gener, som den militære træning i det store øvelsesterræn medfører i form af bulder, brag og tung trafik. Blandt det store publikum, hvor de tyske turister klart var i overtal, var der ingen, der klagede over støjen.
- Jeg synes jo, det kunne være en oplevelse at komme herud og se, hvordan kampvogne skyder, og hvor meget det egentligt støjer. Det er lidt fascinerende, siger Peer Waldhauer fra Årre. De samme toner kom fra 9-årige Martine Brumsbjerg:
- Det sjoveste var, når der kom det der lys fra en af de store kanoner. Det var rigtig sejt.

Sjov og billig tilintetgørelse
Inden skydningen kunne publikum se, røre og ikke mindst kravle rundt på en række både gamle og nye pansrede køretøjer. Der var en panserjæger fra anden verdenskrig, udfasede danske kampvogne som M/41, Centurion og Leopard 1 og nye køretøjer som Eagel IV, Leopard 2A5 og infanterikampkøretøjet CV 90, der stadig har sin internationale ilddåb til gode.

Det var dog kun de gamle kampvogne og kanoner, der deltog i kampdemonstrationen. Den kostbare ammunition til de køretøjer, som hæren bruger i Kosovo og Afghanistan bliver ikke skudt af for sjov.
- Det, vi har skudt af i dag, er ammunition til køretøjer, som vi i øjeblikket ikke bruger. Det har vi masser af på lager og det koster i snit 1000 kr. pr styk, at få det tilintetgjort. Så man kan sige, at vi har sparet eller tjent 150.000 kr. i dag, forklarer Eigil Schjønning, der som chef for Hærens Kampskole og kommandant i Oksbøllejren var vært på heden.