[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Flyvevåbnets containerby blev endnu engang testet i forbindelse med øvelsen Bold Avenger 2009 på Flyvestation Karup.  Norske, portugisiske og belgiske kolleger var med på øvelsen i container-byen. Det var en succes. På kort tid fandt de flyvende enheder sig til rette i containerne.

- Containerprincippet er så godt, at det føles som et almindeligt rum. Der er lidt færre vinduer, men ellers er det faktisk ligesom at arbejde derhjemme, fortæller major Kenneth Andersen, der er næstkommanderende ved Expeditionary Air Wing.

Siden danske F16 blev tilmeldt NATO Quick Reaction Force i midten af 90’erne, har de opfyldt kravet om at være til rådighed verden over. Man ved ikke på forhånd, om der er bygninger til rådighed. Derfor skal man have en plan, der virker. Løsningen er mobile containere, som er indrettet efter, hvordan funktionerne skal arbejde sammen internt.

- Det er ikke tilfældigt, hvor den daglige leder af afflyvningen og den daglige leder af flyproduktionen sidder. Det er gennemtænkt, siger Kenneth Andersen

Denne løsning er godkendt af NATO, derfor er danske F16 nu tilgængelige verden over på kort tid. De skal blot have et stykke jord og en landingsbane til rådighed. Afhængig af, hvor i verden det er, vil de kunne stille hele containerbyen op på 14 dage. Flyvevåbnet vil naturligvis først undersøge, om der er andre hurtigere muligheder f.eks. bygninger på stedet i forvejen eller nemt køb af containere i landet.