[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I starten af januar 2010 overtager Danmark formelt lederskabet af landstyrkerne i NATO Response Force 14, der er NATO’s hurtige udrykningsstyrke. Det store multinationale hovedkvarter bliver ledet af Danske Division, og Danmark stiller 60 procent af officererne i staben samt chefen, generalmajor Agner Rokos.

Under sig har hovedkvarteret en amerikansk ledet brigade, samt en lang række mindre enheder fra 13 andre forskellige nationer i NATO. Den samlede styrke skal kunne sættes ind over hele jorden med ned til fem dages varsel, og skal være klar til at håndtere alt fra humanitære katastrofer til indsættelse i egentlige kampoperationer.

I denne uge er hele hovedkvarteret opstillet på flyvestation Skrydstrup, hvor Danske Division afholder øvelse for de udenlandske officerer, der skal integreres i det indtil nu overvejende danske hovedkvarter. Øvelsen følges op ad en større øvelse i Oksbøl i oktober, hvor hovedkvarteret skal bestå eksamen, for at være klar til at overtage rollen som NATO’s hurtige udrykningsstyrke i 2010.