[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I løbet af de seneste uger er de latente spændinger i Kosovo blusset op og har ført til uroligheder. Det er genopbygningen af huse, som tidligere har været beboet af kosovoalbanere i de kosovoserbiske områder, der har sat radikale sind i kog. Hardlinere, som de ekstremistiske uromagere kaldes, demonstrerede ved at kaste med sten og håndgranater ligesom der også blev affyret skarpe skud med håndvåben.

Udviklingen af situationen var så alvorlig, at KFOR og herunder den danske bataljon blev tilkaldt til støtte for det lokale politi og EU-politistyrken EULEX. Fire franske soldater blev lettere såret, men ingen danske soldater kom til skade.

KFORs indsats består primært i show of presence og show of force, som handler om at vise bataljonens tilstedeværelse og styrke for at lægge en dæmper på de mellem 100 og 150 demonstranter. Det er en mandskabskrævende indsats, og derfor er bataljonen midlertidigt blevet udvidet med et portugisisk mekaniseret infanterikompagni og et fransk ingeniørdetachement.

Den massive repræsentation har indtil videre haft held til at dæmpe gemytterne. Siden den voldsomme demonstration sidst i april, har antallet af demonstranter i de kosovoserbiske demonstrationer været halveret og skydevåben og håndgranater er stort set blevet erstattet af stenkast og molotowcocktails. Urolighederne har således været på et niveau, som kunne håndteres af lokalt politi og EULEX alene, mens KFOR bliver i sin third responder-position til indsættelse son en sidste instans.

De seneste uroligheder skete i den nordlige del af Kosovo, hvor 300 kosovoserbiske demonstranter kastede med sten mod politiet i Pristina. Der var flere sårede blandt både demonstranter og politiet, men situationen kunne klares uden involvering af KFOR. Demonstrationen handlede i dette tilfælde ikke om genhusning af etniske minoriteter men var i stedet en protest mod manglende strømforsyning til kosovoserbere, som af nationalistiske årsager har nægtet at betale deres elregning.

Se chef for DANCON Hold 20 Oberst Hans Henrik Møller fortælle om urolighederne her

Kilde: Hærens Operative Kommando