[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Den danske forsvarschef Tim Sloth Jørgensen besøger i disse dage de godt 300 danske soldater, der gør tjeneste i Kosovo. Den danske bataljon bor i en lejr ca. 2 kilometer vest for Mitrovica. Lejren kaldes Camp Olaf Rye. Under besøget sagde forsvarschefen, at han ikke er i tvivl om, at den fred, der nu hersker på Balkan skal tilskrives den internationale tilstedeværelse   

- Danmark har haft soldater i Kosovo siden 1999, men det er ikke noget, man hører så meget om længere. Det skyldes blandt andet, at det langt hen ad vejen går godt i Kosovo - hvilket jeg ved selvsyn har kunnet konstatere under mit besøg. En af de væsentlige årsager til det er tilstedeværelsen af internationale soldater - herunder danske soldater, siger forsvarschef Tim Sloth Jørgensen.

Men selv om ti-års jubilæet for den danske tilstedeværelse i Kosovo kan fejres og med rette beskrives som en succes, er der fortsat brug for de danske soldater i området.

- Danske soldater yder en fremragende og vigtig indsats i Kosovo. En indsats, som der stadigvæk er behov for, hvilket vi senest så, da de danske soldater var indsat i tiden efter uafhængigheden, hvor de med held var med til at dæmme op for urolighederne, siger Tim Sloth Jørgensen.

Konfliktens bro
Den serbiske hær forlod Kosovo i juni 1999, efter at NATO havde gennemført en 77 dage lang luftkrig imod Serbien. Derefter blev den internationale NATO-styrke KFOR med dansk troppekontingent og opbakning i FN's Sikkerhedsråd indsat. Styrken har medvirket til at lægge en dæmper på områdets nationalistiske stridigheder.

Broen over floden Ibar, der forbinder Mitrovicas overvejende albanske bydel i syd med den overvejende serbiske i nord, er blevet symbol på konflikten. Danske soldater har flere gange blokeret broen for at forhindre ophidsede folkemængder i at genantænde konflikten på den modsatte bred.

I marts 2004 opstod der uroligheder, som meget hurtigt bredte sig til hele Kosovo. I Mitrovica kom det til sammenstød mellem kosovo-albanere og kosovo-serbere, og fra Danmark vurderedes det nødvendigt at udsende et forstærkningsbidrag på ca. 100 mand til den danske bataljon i Mitrovica. De opholdt sig to uger i området for at støtte bataljonen, inden situationen var så meget under kontrol, at de kunne vende hjem igen.

Kosovo erklærede sig selvstændigt den 17. februar 2008, og indtil videre har omkring 42 lande godkendt uafhængigheden, heriblandt Danmark.