[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Optagelsesugen er den sidste prøvelse for de få aspiranter, der er vurderet talentfulde nok under de indledende optagelsesforløb. De få, der er tættest på at få opfyldt drømmen om at blive en del af SSR (Særlig Støtte og Rekognoscering), der er hjemmeværnets elitesoldater. En enhed, der er på så højt et niveau, at de træner med Jægerkorpset og Frømandskorpset. Målet er at blive de bedste amatører.

Dæmoner på skulderen

Et utal af natlige patruljeopgaver med tunge rygsække, psykisk pres fra instruktørerne og minimalt med søvn, det var, hvad de to tilbageværende havde været igennem, da Forsvarets Mediecenter mødte dem torsdag aften. Det var to trætte aspiranter, der tog imod os, hvor de havde slået.

- Det er hårdt på det fysiske niveau, men det er bestemt det psykiske, der er hårdest, siger en af aspiranterne kaldet ’Bjørn’ og forklarer, hvordan det kan føles, som om små dæmoner er kravlet op på hans skuldre og får ham til at tvivle. Men han giver ikke op.

Aspiranterne går i gang med at planlægge nattens opgave sammen med instruktørerne. De er begge mangeårige medlemmer af SSR og fungerer normalt som patruljeførere. Nattens operation er en observation af en fjendtlig bygning, der selvsagt skal foretages uset. På vej til målet er der også en vandpassage. Det vil sige, at de skal svømme over en å med alt deres grej. Klares opgaverne ikke tilfredsstillende, kan instruktørerne vælge at sortere aspiranten fra og sende ham hjem.

Paraderne falder

- For at blive en del af enheden kræver det ikke, at du er en fuldendt soldat ved optagelsesprøven, men i optagelsesugen skal du vise, du kan håndværket. Det, vi ser efter, er, om aspiranten rykker sig, fra vi begynder træningen i det indledende forløb til den sidste dag på optagelsesugen. Kan aspiranten vise, at han kan omsætte teorien til praksis og bliver hans præstationer bedre og bedre, er han det, vi kalder ’trænbar’. Det er det, vi vil have, siger ’Carsten’, der er en af instruktørerne.

Han forklarer også, at grunden til det hårde fysiske og psykiske pres er, at det er nødvendigt at presse aspiranterne så langt ud, at deres parader falder. Det er her, man kan se det sande menneske bag aspiranten, og her man får svar på, om han har tendens til at springe over, hvor gærdet er lavest. Den slags dur ikke i en så lille en enhed som en patrulje.

I ly af nattens mørke rykker patruljen frem mod målet, og en overraskelse er dem i vente. Vil du se, hvordan det går dem, så se klik her. Indslaget hedder 'Optagelse i SSR'.