[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

På den nedlagte flyvestation i Værløse er der øde og stille. Det er en ualmindelig kedelig januardag. Småregn, koldt og blæsende. Helt usædvanligt er der lys bag ruderne i den kæmpestore hangar 46, som før i tiden husede et at de store C-130 Hercules transportfly. Pludselig begynder alarmen som indikerer åbningen af de gigantiske porte, at larme. Efterhånden som porten glider op, afsløres et orgie af nye og skinnende biler. I alt 55 biler. Små personbiler, Stationcars, gulpladebiler, små lastvogne, 8 personers busser og limousiner.

Lidt efter kører en stor blå bus op foran hangaren og ud stiger 35 forventningsfulde mennesker i forskellige uniformer. De skal teste de mange biler i hangaren. Chauffører, lagerfolk og andre kategorier af medarbejdere i Forsvaret, som dagligt har en bil som arbejdsredskab.

Brugertesten af de mange biler er sidste del i en ny udvælgelseproces som Forsvaret prøver i forbindelse med, at der skal anskaffes nye "almindelige" køretøjer. Hovedtanken er at bilerne for fremtiden skal udvælges ud fra en lang række kriterier. Brændstoføkonomi, vedligholdesomkostninger, købspris, gensalgsværdi, brugervenlighed og ikke mindst hvad har det kostet at have dem, når de sælges igen.

Desuden skal bilerne passe bedre til den specifikke opgave. Projektleder Timm W. Larsen: "Hvis jeg som stabsmedarbejder skal køre alene til et møde et sted i landet, så kan jeg jo sagtens klare mig med en noget mindre bil end den Peugeot 308, som jeg typisk vil få udleveret i dag".

                             

Den nye måde at udvælge biler på er ikke grebet ud af den blå luft. Forsvaret har henvendt sig til FDM. De har den største erfaring i Danmark med at teste biler. Bilteknisk redaktør ved FDM´s blad MOTOR, Søren W. Rasmussen: "Jeg synes det er spændende at Forsvaret prøver det. Det er et udtryk for at man flere steder i samfundet har en meget mere videnskabelig tilgang til det at købe ny bil".

De 35 testkørere roder og rager. De vipper med sæder og hiver i kontakter, mens de ivrigt noterer hvad de oplever med den enkelte bil. Bilerne afprøves både på den gamle landingsbane på Værløse og testes på landevejen. Efter tre spændende dage er det overstået og kørerne kan stige op i den blå bus. Der er igen helt stille på Flyvestation Værløse.

Testkørernes dom er nu afleveret til projektgruppen for indkøb af nye biler og om mindre end tre uger er navnene på Forsvarets nye civile biler fundet.

Se også indslag på forsvarskanalen.dk