[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Hold 4 var de første danske soldater, der rykkede ind i den britiske lejr Sandford. Læsere af bogen ”I morgen angriber igen” vil vide, at det er lejren, hvor en flok nedslidte, trætte men stadig hårdt kæmpende briter tog imod dem. Det var nu op til danskerne at tage over, hvor briterne havde sluppet. Dette skete med mange hårde kampe til følge.

Hold 5 brugte siden hen mange midler og timer på at få genopbygningen i gang i området omkring Sandford, men da CIMIC (civilt-militært samarbejde) mistede to mand ved et selvmordsangreb i Gereshk i foråret 2008, måtte man omfordele de CIMIC-folk, der var til rådighed. Det betød, at Sandford og Armadillo nu kun havde ét CIMIC Team til at dække begge områder.
Samtidig overtog Afghan National Army (ANA) og britiske forbindelsesteams som planlagt ansvaret for området omkring Sandford. Forinden havde hold 5 fået opbygget et godt forhold til de lokale i området trods det, at de havde svært ved at komme hele vejen rundt i ansvarsområdet omkring Sandford.

Massiv indsats giver bonus
Hold 6 kom til Helmand i august 2008 og sendte med det samme CIMIC Support Teams (CST) til både Armadillo og Sandford, ligesom man havde to CST i Price-lejren, der kunne dække hovedbyen Gereshk. Alt sammen som led i at intensivere samarbejdet med de lokale og sætte yderligere skub i udviklingen.
 
Fem måneder senere – i disse dage – ses udviklingen tydeligt i området omkring Sandford. Det danske CST samt ANA og de britiske forbindelseshold kan nu bevæge sig i hele området. Det er blevet til ikke færre end 65 større eller mindre projekter – størst er de fire broer over kanalen, der nu giver de lokale mulighed for at komme rundt i området med deres traktorer og biler.
Når de er kørt over broerne, kan de passende tage den nye vej i området, der forbinder Green Zone med hovedvejen til Gereshk. CIMIC-folkene i Sandford holder stor-møde (Shura) med deltagere fra de omkringliggende landsbyer hver tredje-fjerde uge, hvor der har været op til 150 deltagere.
 
Desuden har det danske – CST sammen med Charlie kompagniet i Armadillo – været i landsbyer, hvor der ikke tidligere har været CIMIC. Det er alt sammen med til at bidrage til den gode stemning, der hersker i området. Desuden har der i godt seks måneder ikke været én eneste ildkamp på markerne omkring Sandford.

Læs mere her