[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

"Hvorfor skal vi overhovedet være dernede?Spørgsmålet dundrer mod den hjemvendte soldat, mens kartofler og sovs vandrer fra hånd til hånd ved middagsbordet.
Scenen kunne være fra en familiesammenkomst, hvor familiemedlemmernes hverdag ligger langt fra den virkelighed, de danske soldater i Afghanistan bevæger sig rundt i.
Ingen spørger soldaten om, hvad han lavede i Afghanistan. Ingen spørger ind til hans oplevelser. Og ingen spørger ham om, hvad der egentlig foregik dernede.

-Når en soldat kommer hjem, tror jeg, han eller hun bliver mødt med stor uvidenhed, siger Ninna Kokholm, der er nyhedsredaktør på DR.

Hun mener, at den manglende interesse for krigen i Afghanistan skyldes, at danskerne ved for lidt. Derfor har DR ryddet hylderne og koncentrerer sig i en uge om Afghanistan. Ved hjælp af både net, tv og radio vil DR forsøge at gøre os klogere på den krig, som Danmark nu på ottende år er en del af.

Mediernes medansvar
Ninna Kokholm mener ikke kun, at det er den almene danskers egen fejl, når vi ved for lidt om krigen.

-Krigen i Afghanistan får generelt for lidt opmærksomhed i medierne i forhold til, hvor vigtigt det er at dække den, siger hun.

Vi har mistet 22 danske liv i de syv år, vi har været i krig i Afghanistan, og det er en af grundene til, at Ninna Kokholm mener, at medierne har et stort ansvar.

-Jeg tror en meget stor del af befolkningen kender nogen, som er involveret i krigen. Og derfor er det er vigtigt, at vi, som det store mediehus DR er, beskæftiger os indgående og grundigt med krigen i Afghanistan.
 
Afghanistan på alle fronter
Fra på mandag og en uge frem sætter DR fuldt blus på dækningen af krigen i Afghanistan, og de skæbner den har affødt.

På DR1 og DR2 får seerne serveret spille- og dokumentarfilm, og samtidig vil TV AVISEN dagligt fokusere på Afghanistan. Horisont har sendt sin vært til NATOs hovedkvarter i Kabul for at høre, hvad strategierne var forud for krigen, og hvad vi nu kan sætte flueben ved. Radioens P1 bidrager med to reportageserier. Den ene følger de hjemmeværnsfolk, der bevogter den danske lejr i Afghanistan, mens den anden, ”Øjeblikke med børn,” giver lytterne et indblik i, hvad de afghanske børn tænker om soldater og krig.

Alle aspekter, næsten
Selvom DR ser på mange aspekter af krigen, mener Ninna Kokholm, det er svært at sige, om DRs temauge kommer hele vejen rundt om krigen i Afghanistan.

-Er der for meget eller for lidt om den almindelige afghaner, eller skulle vi have haft mere med om nødhjælpsarbejdet? Det er svært at sige. Jeg synes, at vi har fundet en bred vifte af programmer, og hvis man ser det hele, får man et meget bredt billede af situationen i Afghanistan.