[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Onsdag morgen fik fiskekutteren Nanitu under fiskeri i Kattegat en ubehagelig gæst i sit net. En stor mine. Næsten fire meter lang og med en vægt på mere end 700 dødsensfarlige kg. Fiskekutterens skipper ønskede ikke at få den farlige gæst ombord og han dumpede derfor minen igen. Derefter noterede han sin nøjagtige position, og rapporterede om sin fangst til Kattegat Marinedistrikt.

Torsdag morgen blev et hold minører fra EOD-afdelingen ved Frømandskorpset sendt ud for at finde og uskadeliggøre minen. Både Marinedistrikt Kattegat og lederen af operationen, kaptajnløjtnant Mikkel Sørner vurderede, at det på grund af fiskerens nøjagtige positionsangivelse og den begrænsede havdybde på findestedet, ville være muligt at finde minen. Men også, at operationen krævede held.

Når minørerne leder efter miner, lægger de fra deres gummibåd et kryds af tovværk ud på havbunden. Krydset mellem de to tove lægges der, hvor man regner med at finde minen og længden af tovene, hver på 100 meter, angiver det område, hvor der skal ledes. Ud over præcisionen i angivelsen af minens position afhænger chancen for succes blandt andet af sigtbarheden og tiden dykkerne kan være under vandet. Ved eftersøgningen i Kattegat var sigtbarheden på kun tre meter og den maksimale dykketid, for hver af de fire dyk der højst kunne gennemføres, 25 minutter.

Torsdag var EOD-holdet i Kattegat tilsmilet af held. Efter kun 18 minutters dykning havde første mand under vandet fundet minen, kun omkring to meter fra, hvor fiskeskipperen havde sagt, at den lå.

Gamle miner destrueres ved, at en dykker placerer en sprængladning på 20 kg ved siden af minen. Sprængningen af de 20 kg sprængstof skal helst få minen til at detonere. Sker det ikke, skal sprængstoffet fra minen, der er spredt over havbunden, efterfølgende samles op.

Ved sprængningen torsdag formiddag trængte et stort brag op fra havet og overfladen løftede sig en meter. Mikkel Sørner var ikke i tvivl om, at alle 700 kg sprængstof var gået af.

Kattegat er en dødsensfarlig mine fattigere.