[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Opgaverne løses af underenheden Mobile Air Control Centre, der er, som navnet antyder, en mobil overvågningscentral. Med sig har den også en langtrækkende radar, der stilles op i det portugisiske.
Soldaterne landede mandag eftermiddag på Beja-flyvepladsen sydøst for Lissabon. Snart efter landing var de i gang med at indrette sig, fordøje de mange nye informationer og vænne sig til varmen, der let sniger sig op i nærheden af de 40 grader.

Torsdag ankom ikke mindre en 22 køretøjer, heraf de fleste lastbiler med udstyret, der skal bruges under den to ugers øvelse. Kørertøjerne blev sejlet fra Hamburg til Setúbal lidt syd for hovedstaden. Med portugisisk politihjælp blev den lange kolonne bugseret gennem den store havnebys myldrende trafik og frem til Beja-basen 200 kilometer længere vestpå.
De næste dage går med at sætte de kolossale mængder udstyr op. Fra på mandag kører selve øvelsen, der er kaldt Summer Riddler.

Fakta
• Formålet er at træne integration af enhedens udstyr med et andet Nato-lands
• Træne udsendelse/personelrotation/hjemtagelse
• Indøve personellets evne til at arbejde i stærk varme/afprøve materiellets evne til at modstå et varmt klima.
• Øvelsen er en del af certificeringen af den mobile radarovervågningsenhed, så den kan tilmeldes Nato Reaction Force. Den endelige certificering sker i efteråret, hvor enheden skal gennemgå en national evaluering.

Følg med i Flyvevåbnets store øvelse i Portugal i nyhedsbrevene, der kommer i ugerne 33 og 34.