[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Næste lørdag aften den 24. januar ruller det store tv-show i forbindelse Danmarks-indsamlingen til Afrika over skærmene i primetime. Flyvevåbnet håber i den forbindelse at blive direkte katalysator for, at måske flere hundrede tusinde kroner fra godhjertede danskere ender ekstra i kassen tiltænkt de fattige afrikanske familier.

Via auktionsnetstedet Lauritz.com sættes en spændende flyvetur med en ægte Hercules-maskine på auktion. Ja faktisk hele 80 pladser, så mange, som man med rimelighed kan stoppe ind i den rummelige humlebi.

Selve flyveturen, som flyvevåbnet lover bliver en ekstraordinær spektakulær en af slagsen, er planlagt til at finde sted torsdag den 23. april. Der bliver afgang fra flyenes hjembase på Flyvestation Aalborg og fra Roskilde Lufthavn, så også østdanskerne kan være med.

Billetportionerne, der bliver sat til salg, har man tænkt en del over. Tre store portioner af hver 20 pladser bliver sat til salg for sig, sammen med en fjerde portion på 15 pladser – alle tiltænkt virksomheder eller organisationer, der udover at hjælpe afrikanerne også ønsker at glæde medarbejderne med en relevant oplevelse. Netop Hercules-maskinerne med nødhjælp er jo ofte nogle af de første, der ankommer til katastrofeområderne.

Desuden kommer yderligere fem Hercules-pladser på auktion, en af gangen – til de privatpersoner, der ønsker at byde på oplevelsen alene.

Pressechef hos Flyvertaktisk Kommando, kaptajn Morten Valentin Jensen, forklarer, at auktionsvinderne ikke bare får den mindeværdige flyvetur, som man f.eks. kan forestille sig bl.a. bliver i lav højde over Store Bælt og varer op til et par timer. Ruten er dog ikke planlagt endnu:

- Næ, deltagerne får faktisk en hel dag i nødhjælpens tegn. Flyet flyver først fra Aalborg, samler folk op i Roskilde, gennemfører sin rundtur, lander på flyvestation Aalborg igen, hvor der er frokost i form af de feltrationer, vi sædvanligvis udstyrer udsendte soldater med. Så bliver der fremvisning af relevant udstyr inklusiv medivac og briefinger fra nogle af de af flyvevåbnets medarbejdere, som har oplevet eksempelvis Tsunamien og Pakistan-jordskælvet. Og hen på eftermiddag flyver vi til sidst østdanskerne tilbage til Roskilde.

Morten Valentin Jensen tilføjer, at startprisbudet på Hercules-pladserne bliver minimum 1000 kr. pr. plads:

- Som offentlig virksomhed kan flyvevåbnet ikke direkte donere penge, men vi kan tilbyde oplevelser, så andre måske betaler. Og så er der jo ikke nogen, der i højere grad ønsker en fredelig udvikling i verden end os, hvorfor flyvevåbnet finder det helt naturligt at støtte denne indsamling.

Men et er, at I måske skaffer en masse penge, men timeprisen for brug af en Hercules er også høj – er der ikke tale om fråds med skatteydernes penge, spørger forsvaret.dk:

- Det synes vi ikke. Bl.a. fordi vi har lagt flyvningen ind i vores almindelige træningsplaner. Flyet skulle altså alligevel have gennemført sådan en flyvning med eller uden passagerer, forsikrer kaptajnen.

Bag indsamlingen med titlen "Giv fattige familier i Afrika en fremtid"  står - ud over DR1 - 12 danske bistandsorganisationer med bl.a. Dansk Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp i spidsen.