[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Området mellem provinshovedstaden Lashkar Gah og byen Gereshk syd for den danske lejr Price har længe været en sikker havn for taleban. Formålet med den storstilede operation Panchai Palang – Panterens Kløer har været at opnå kontrol med området.

Danskerne har som en del af den britiske Helmand-brigade deltaget aktivt i operationens første dage. Nu er den første fase af operationen, som var en massiv militær tilstedeværelse og regulære kampe overstået.

- Denne operation kan faktisk vise sig at være begyndelsen til enden for oprørerne i det centrale Helmand. Efter ophør af kampene i de nordlige områder er det meste af den lokale befolkning nu vendt tilbage til deres hjem og har hilst ISAF-styrkerne velkomne i området. Vores opgave er nu at sikre varig sikkerhed i området i samarbejde med lokale afghanske sikkerhedsstyrker (ANSF), lokale centrale ledere og befolkningen, skriver oberst Frank Lissner i et indlæg på frontline bloggers.

Operationen har krævet en meget stor indsats og kontrol for at sikre, at civilbefolkningen har været uden for kampzonerne.  Og det er et vigtigt område for ISAF-styrkerne, som tidligere kun nødtørftigt og under stor risiko har kunnet patruljere i området. Det har primært været en opgave for britiske soldater.