[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

En kølig decemberaften i København blev en varm trøje lagt i en stor tøjcontainer på Rådhuspladsen. En kølig formiddag i januar blev den selv samme varme trøje hevet op af en trækasse og puttet i en sort sæk. Ikke i Danmark, men i et snefyldt Kosovo i det fattige kvarter Roma Mahala i det sydvestlige Mitrovica.

Trøjen fortsætter i tjenesten
Tøjet i de 24 trækasser stammer fra Danmark og en stor tøjindsamling lige før jul. DRs Aftenshowet og den danske bataljon i Kosovo fik overbevist et stort antal danskere til at aflevere deres brugte tøj, så det kunne sendes til Kosovo. Nu er tøjet ankommet og i gang med at blive delt ud.

- Tøjet bliver taget rigtigt, rigtigt, rigtigt godt imod. De lokale er meget glade, og folk er meget taknemmelige, siger major S.T. de Serene d’Acqueria Jensen. Han er presseofficer på KFOR hold 19 som står bag hele initiativet omkring tøjindsamlingen.

- Det er godt tøj. God kvalitet og det er meget lidt der har huller. Meget af tøjet er faktisk stadig nyt og har mærkater på endnu. Det er nyvasket og helt klart brugbart, fortæller S.T. de Serene d’Acqueria Jensen.

Ikke vores opgave
At samle og uddele tøj står ikke i den danske bataljon i Kosovo’s arbejdsbeskrivelse. Det er et selvstændigt initiativ, bataljonen har taget, da omfanget af fattigdommen gik op for dem.

- Det er ikke vores opgave. Vi skal sørge for sikkerhed, skaffe trygge rammer og sørge for at der er bevægelsesfrihed, men rigtig mange af vores soldater havde det skidt med fattigdommen, og så tog vi et initiativ, forklarer major S.T. de Serene d’Acqueria Jensen og fortsætter:

- Vi sad en dag i kantinen og snakkede om den fattige familie, som kun havde fire par sko til otte mennesker, og så besluttede vi at gøre noget. Vi besluttede at skrive hjem i vores pårørendebrev og få vores familier til at samle deres brugte tøj og aflevere det til KFUMs soldaterhjem i Holstebro. Så skulle de sende det videre, fortæller major S.T. de Serene d’Acqueria Jensen.

DRs bevågenhed
Indsamlingen tog imidlertid en anden drejning, da DRs Store Julehilsen og Aftenshowet kom på besøg i Kosovo:

- Da Aftenshowet kom herned for at lave julehilsner, tog vi dem med rundt og viste dem vores område. De mødte den fattige familie og hørte om vores pårørende tøjindsamling. De spurgte så, om de kunne være med og hjælpe, fortæller major S.T. de Serene d’Acqueria Jensen.

- Vi var lidt nervøse for det. Det skulle ikke være så stort, og vi vidste ikke, om vi kunne håndtere det.
Det endte med, at man fra Kosovo tog kontakt til det danske internationale logistikcenter, de sagde god for ideen og så blev der givet grønt lys fra bataljonen:

- Det blev lidt større, end vi havde forventet, men det er i princippet bare et anderledes civilmilitært samarbejde, hvor vi hjælper en masse mennesker og får en masse goodwill fra alle de lokale talsmænd, mener major S.T. de Serene d’Acqueria Jensen, presseofficer på KFOR hold 19. Tøjuddelingen fortsætter hele januar.

Du kan se et indslag fra uddelingen på: forsvarskanalen.dk