[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kristina Schønnemann Jensen

Nyudnævnte general Knud Bartels havde første arbejdsdag som forsvarschef i går mandag, hvor han mødte sine nye medarbejdere i Forsvarskommandoen. Udnævnelsen til forsvarschef betyder meget for Bartels.
- Det er jo en kombination af stolthed over, at jeg er fundet kvalificeret til at bestride stillingen. Men det er også en fornemmelse af ydmyghed, for opgaverne er meget omfattende og krævende. Nu står jeg med ansvaret for hele forsvaret, siger general Knud Bartels.

Med det ansvar følger også genoprettelsen af forsvarets troværdighed, der blev svækket i Jægerbog-sagen. Det kan blive et langt træk at genoprette tilliden, indrømmer forsvarschefen.
- Jeg vil henholde mig til det, jeg tror på: Jeg er en ubetinget tilhænger af ærlighed. Jeg er en ubetinget tilhænger af gennemsigtighed. Forsvaret har intet at skjule, hverken overfor den politiske verden eller min chef, forsvarsministeren, siger Knud Bartels, der blev præsenteret som forsvarschef for en uge siden på statsministerens ugentlige pressemøde.

Politisk erfaring
Knud Bartels kommer fra en stilling i Bruxelles som den danske militære repræsentant i NATO. Og de erfaringer, som Bartels har med det politiske liv i NATO, kommer den nye forsvarschef til gode i det tætte samarbejde med Christiansborg.
- Der er det helt naturligt, at vi har et meget snævert samarbejde med den politiske verden og forstår deres præmisser. Men også at de forstår vores. De deltager ikke i de operationer, som vi deltager i, med de samme konsekvenser i form af tab af menneskeliv og alvorligt sårede soldater, som vi gør. Derfor er det politiske samarbejde en del af min dagligdag som forsvarschef, ligesom den også har været det i min tid i Bruxelles, siger forsvarschefen.

Se interviewet med forsvarschef Knud Bartels på forsvarskanalen.