[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det er en god ide at træde varsomt, når man bevæger sig rundt på områder, som engang har huset militærbaser. Den erfaring gjorde en turist sig, da vedkommende opdagede en gammel ananasgranat midt i mellem stenene i Narsarsuaq i Sydgrønland.

Granaten skønnes til at være et britisk levn fra anden verdenskrig, da de allierede havde militærbase på stedet. Politiet i Nuuk og det danske søværn reagerede hurtigt efter fundet og sendte personel fra Hvidbjørnen af sted for at undersøge granaten.

Resultatet af undersøgelserne er endnu ikke klar. Hvis det vurderes, at det er nødvendigt med en bortsprængning af granaten, vil det kræve assistance fra Danmark, da Grønlands Kommandoen ikke selv råder over de nødvendige kompetencer. Og det vil tidligst blive i næste uge, lyder vurderingen fra den nordligste del af riget.

Der er tidligere blevet fundet gamle granater og ammunition i Grønland i nærheden af de tidligere militærbaser. Men det er absolut ikke noget, der sker hverken hver dag eller hvert år, oplyser Grønlands Kommandoen.

Kilde: Søværnets Operative Kommando