[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Birgitte er dagens heltinde i alfa 2 – en afdeling i et af soveteltene, hvor otte kvinder tilbringer natten. Hendes lille aflukke med familiebilleder, elkedel og pinlig orden var grunden til, at netop alfa 2 blev belønnet med den eftertragtede smiley, som lægen og sygeplejersken uddeler til den fineste pod, som ottemandsstuerne bliver kaldt.
-Jeg har indrettet mig sådan her, fordi det synes jeg, fungerer for mig. Der er ikke så meget plads her, men det fungerer, siger Birgitte.
Hun er taget fire måneder på mission i Camp Price og arbejder dagligt fra sit kontor på stabsgangen, hvor hun er assistent for tolkeelementet. I det daglige lyder hun også navnet mamma terp: en fordanskning af det engelske ord for tolk – interpretator.
Sammen med de øvrige soldater må hun pænt affinde sig med små fem kvadratmeter til seng, skab og footlocker til at opbevare våben, hjelm og fragmentationsvest.

Renlighed er en nødvendigt
Det er ikke for sjov, at der er ugentlige hygiejneeftersyn i teltene. Renlighed er vigtig, så soldaterne ikke bliver syge med maveonde og andre infektionssygdomme.
-Vi kigger primært efter, om der ligger mad rundt omkring. Hvis man har slikposer eller mad liggende, skal det være i bokse, så mus og andre dyr ikke kan gå i det, siger Mette, der arbejder som sygeplejerske på Medical Center.
Sygdom kan nemlig lægge en hel lejr ned og gøre soldaterne ukampdygtige. Derfor er det også fast rutine både at vaske hænder grundigt og spritte dem af, før alle måltider og efter toiletbesøg.Et lille stykke Danmark
Birgitte har selv en høj hygiejnestandard. Hun er gået til kamp mod det støv fra ørkenen, der trænger ind alle steder og lægger sig som et tyndt pudderlag på alt. Derfor har hun også købt et tæppe til at lægge over sin dyne. Elkedlen er der af helt andre grunde.
-Jeg dur ikke til at vente på at få morgenkaffe. Så det første, der bliver sat til, når uret er slået fra, er simpelthen elkedlen. Så sætter jeg mig ud i rygehjørnet og får min morgenkaffe og min morgencigaret, ligesom jeg faktisk også gør derhjemme, siger Birgitte.
I næste uge går smiley´en til en anden pod, men i denne uge har Birgitte og hendes syv kvindelige kolleger fra alfa 2 æren af at have den reneste og ryddeligste soveafdeling.

Se også indslag på Forsvarskanalen