[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Solen skinnede fra en skyfri himmel i Camp Price i Afghanistan. Det gjorde den også derhjemme på Bornholm. Der var kun temperaturen, afstanden og geografien, der adskilte soldaterne fra 2. Lette Opklaringseskadron og deres familier fra hinanden. Men det er også rigeligt. Lørdag var afstanden dog noget kortere, for Forsvarets Mediecenter havde sørget for, at soldaterne kunne tale med deres familie via en skærm og en mikrofon – en videokonference – til pårørendearrangementet hjemme på Almegårds Kaserne på Bornholm.

Christian var den første soldat, der fik mikrofonen i hånden, og frem på skærmen tonede hans forældre og hans kæreste.
- Goddav alle og goddav til min kæreste. Hernede er det rigtig godt vejr, indledte Christian sin hilsen.
Den lille familie holdt hinanden om skuldrene, da de stod i gymnastiksalen på Almegård Kaserne. Christians kæreste var til at begynde med lidt genert, men hurtigt blev isen brudt.
- Det bliver superdejligt at få dig hjem. Jeg elsker dig og er glad for, at du er i god behold, sagde hun.
Kæresten havde tidligere meddelt over telefon, at hun ikke ville være til pårørendearrangementet, så Christian fik sig en glædelig overraskelse. Da familien havde talt færdig, kom en hjemsendt såret kammerat fra eskadronen til mikrofonen.
- Jeg kommer ind og tager imod dig i lufthavnen, og jeg skal nok tage øl med, lovede kammeraten.

Lidt tættere på
Efter videokonferencen var det en glad Christian, der kunne bevæge sig ud i den afghanske sol.
- Det er mere virkeligt at tale med familien på den her måde. Det er meget sjovere, sagde Christian.Mange af soldaterne fra 2. Lette Opklaringseskadron var ude på opgaver, men konstabel Christian var hjemme i lejren og klar til at tale med sin familie.

Nok har Christian talt i telefon og skrevet til kæresten, men det var første gang, at parret kunne se hinanden. Og det er noget helt andet både for dem derhjemme og for soldaterne i Afghanistan at kunne se hinanden, samtidig med at de taler sammen. Flere i både Afghanistan og på Bornholm havde da også lidt vand i øjnene efter videokonference, hvor der blev uddelt virtuelle kram og sagt ´jeg elsker dig´ mange gange.

En af soldaterne fik mere end en hilsen. Han kan også se frem til en tur til frisøren, hvor de uregerlige lokker vil blive taget under kærlig behandling. Hans mor meddelte i hvert fald, at hun allerede har bestilt tid til frisøren, når han kommer hjem på orlov.