[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Når isen smelter er der lettere tilgang til Grønland. Det vil uundgåeligt påvirke Forsvarets opgaver og ressourcer. Allerede nu skal der tages højde for, hvordan situationen kan blive i 2030, og hvordan den kan påvirkes i den ene eller anden retning. Henrik Jedig Jørgensen og Jon Rahbek-Clemmesen fra Dansk Institut for Militære Studier kommer med anbefalinger i en ny rapport.

- Vi har set på, hvad det er, der kommer til at styre udviklingen i Grønland. Klimaet spiller ind og de ressourcer, der kan udvindes i vand og på land er helt afgørende. Forsvarets opgaver er styret af, de trafikmønstre der vil komme omkring Grønland. Når isen trækker sig tilbage, vil der komme et større område at afpatruljere, forklarer Henrik Jedig Jørgensen.

Store besparelser ved flytning
Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut vil isen på østkysten af Grønland alene kunne trække sig over 100 km. tilbage, og dertil kommer de ændringer, der vil ske på Vestkysten.

- Det betyder, at man skal vælge, hvilket beredskab, man vil have. Vi har set på, hvordan forholdene er nu. Eksempelvis tager det en dagsrejse at komme til Nuuk fra Grønlandskommandoen i Grønnedal/Kangilinnguit, så man vil opnå noget ved at flytte hovedkvarteret til Nuuk. Det vil tage nogle år at flytte, men der vil også være penge at spare på det. Det kan blive på over 30 millioner kroner, siger Henrik Jedig Jørgensen.

Våbenkapløb kan undgås
Forsvaret i Grønland skal både varetage civile og militaristiske opgaver. Der skal med andre ord også tages hensyn til et eventuelt våbenkapløb i de arktiske egne. Danmark har selv indflydelse på, om det overhovedet bliver aktuelt, og det behøver langt fra at ske.

- Vores konklusion er, at man godt kan undgå en militarisering af Arktis. Hvis vi laver en oprustning, som kan true Rusland, starter våbenkapløbet. Vi vil begrunde vores tiltag i nogle civile behov, men Rusland vil formentlig opfatte det som en militarisering, og det skal vi undgå, siger Henrik Jedig Jørgensen.

Rapporten kan downloades her