[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Humøret var højt og glæden og tilfredsheden tilsyneladende på maksimum hos de over 80 ”vindere” af netauktion og SMS-konkurrence i forbindelse med nødhjælpsorganisationernes Danmarks-indsamling Her fik Flyvevåbnet med løftet om en eksklusiv Hercules-flyvetur indsamlet over 400.000 kr.  til nødlidende i Afrika.

I går – tre måneder efter det store tv-show - levede flyvevåbnet og Air Transport Wing Aalborg så til fulde op til løftet. Men de mange passagerer havde også fået en oplevelse for livet, kunne man forstå på dem, allerede halvvejs igennem dagens program, efter først at være blevet samlet op i det storslåede og vindstille solskinsvejr.


Foto: Mads Stenstrup

Nogle var allerede med fra Flyvestation Aalborg om morgenen, nogle fra Billund, de fleste fra Roskilde op ad formiddagen og op til Aalborg igen. Undervejs havde passagererne oplevet sightseeing-flyvning over Københavns centrum og Kronborg i Helsingør i bare 1000 fods højde. Og omvejen over det nordligste Danmark helt ned i 500 fod over Grenen og Skagen var der tydeligvis heller ikke nogen, der ville have undværet. Ved alle tre punkter holdt ”Herculatoren” selvfølgelig bagklappen stående gabende åben, så hele Forårs-Danmark så at sige lå for de nærmeste, godt fastspændtes, fødder.

15 tilfredse Kvantespring
- Jamen det er da bare helt fantastisk. Jeg havde slet ikke ventet, at der var gjort så meget ud af det. Vi fik også lov til at komme op i cockpittet, lød det f.eks. fra nettv-manden Morten Langhans fra Brøndby, en af hele 15 passagerer inviteret af konsulentfirmaet Kvantespring i Valby. Morten havde i lutter tilfredshed straks iført sig en af de udleverede flyvevåbenskasketter.

Også Helle Feddersen fra samme selskab erklærede sig meget tilfreds og kaldte dagens program ”supergodt”:
- Der er tydeligt gjort enormt meget ud af os, og så er det bare sjovt at få lov at flyve på den måde, sagde hun.

En af dagens værter, sygeplejersken Maja Vieland Nielsen fra Århus, måtte højgravid i 36 uge ikke selv følge med, selvom hun havde vundet SMS-konkurrencen om fem pladser på DR’s ”Aftenshowet”. Hun tog derfor imod fem familiemedlemmer, der i stedet kom med op:
- Det lyder helt fantastisk, sagde hun med store ører, mens hun prøvesmagte de varme feltrationer med Spagetti Bolognaise, som lokale flyverhjemmeværnsfolk så venligt havde både dåseåbnet og varmet som en del af feltrationen.


Foto: Mads Stenstrup.

Endnu af de glade givere, firmaet Kvantesprings indehaver Claus Ingemann, ærgrede sig efterfølgende i telefonen over heller ikke at have været med, fordi han ikke havde kunnet flytte nogle forretningsaftaler:
- Men jeg har i løbet af dagen modtaget lutter begejstrede sms’er fra de kunder, venner og familiemedlemmer, herunder min far, som jeg inviterede med. Så det har været alle pengene værd, selv om jeg ærgrer mig gul og grøn over ikke selv at kunne deltage.

Alle oplevede ”gyset”
Ovenpå forsvarets standardfeltrationer til frokost, som i øvrigt også faldt i god smag, fulgte busrundture i grupper på flyvestationen bl.a. ud til redningshelikopteren, yderligere besøg i og omkring den parkerede Hercules, nu med mulighed for at pille – også oppe i cockpittet - og endelig en Medivac-opstilling med både mobil containerklinik og den ene af Flyvestationens to egne ambulance.

Og efter små tre timer i Aalborg gik det så retur igen med Hercules’en, tilbage til Roskilde og Billund nu i stedet med dem, der havde siddet tæt ved bagklappen på den første tur oppe foran, tæt på cockpittet og omvendt. Sådan at alle, der ville – og det var mange - kunne få lov at opleve ”gyset” ved bagklappen.


Foto: Henning Kristensen, Flyvevåbnets Fototjeneste.

Skatteydernes ret
Chefen for Flyvestationen, Wis, oberst Søren Wilhelm Andersen, der holdt tale for passagererne over feltrationerne havde som medpassager fulgt dagens Hercules-operation på tætteste hold, og udtrykte stor tilfredshed:
- Folk virkede bare så glade og positive. Vi har godt nok også været heldige med vejret. Eftertiden må jo vise om investeringen gav mening, men jeg har selv været meget tilfreds. Selvom Flyvevåbnets hovedopgave ikke er folkeindsamlinger, synes jeg, at netop dette arrangement giver god mening, fordi vi også transporterer gods ud til de områder, der samles ind til. Skatteyderne har vel som en slags ejere også ret til at se en flig af det, vi til dagligt går og laver, mente WIS.