[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Hvis ikke det lige var for uniformerne kunne gruppen af unge i skoven sagtens ligne en sommerlejr. Men de 15 drenge og piger mellem 15 og 18 år er i virkeligheden ude for at rekognoscere deres fremtidsmuligheder.

Forsvaret deltager nemlig sammen med andre organisationer i projektet Taking The Lead, som skal skabe rollemodeller for andre unge indvandrere. Projektet varer i tre år, og det er planen, at de unge skal være med i 12 måneder ad gangen med en optagelse af 160 unge om året.

Overraskede unge
I en uge har de unge taget en uge ud af deres sommerferie for at se nærmere på alle de forskellige muligheder forsvaret byder på lige fra et besøg hos Jægerkorpset, en tur i helikoptersimulatoren og en redningsøvelse i redningsbassinet i Frederikshavn hos Søværnet.

Det har været både en positiv og overraskende oplevelse for stort set alle uanset forventninger.

- Jeg har aldrig overvejet det seriøst før, men efter i dag kunne jeg virkelig godt tænke mig at vide mere om det og undersøge mulighederne nærmere. Det er jo slet ikke, hvad vi bare ser i fjernsynet. Jeg troede bare, at det drejede sig om hård træning og fysiske krav, men det virker som om, der er meget mere i det. Det har kort sagt været fantastisk, lyder meldingen fra 18-årige Sirat Avci under praktikugen.

Fordomme nedbrydes
Oversergent Jawad Sundoo var en af de instruktører, som fulgte de unge hele vejen gennem deres uge i forsvaret.

- Mit indtryk er, at de har fået en god oplevelse og fået nedbrudt nogle fordomme om, at forsvaret er et meget stift system. Og de har fået mere at vide om, hvor mange forskellige uddannelser, der er i forsvaret, siger Sundoo, som selv har en pakistansk baggrund og er opvokset i Danmark.

Mødet mellem forsvaret og de unge har allerede givet afkast – en af pigerne i praktikken har sendt en ansøgning, og andre har tilkendegivet, at de regner med at gøre det samme.