[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Man behøver ikke have en blå baret for at være medlem af Danmarks Internationale Veteran Organisation De Blå Baretter. Men de fleste havde alligevel fundet baretten og sildesalaten frem til frokosten med de gamle kammerater.

Efter paraden og medaljeoverrækkelserne, hvor alle deltagerne viste, at de stadig kan stå ret, var der frokost og fadøl til at skylle de mange minder ned med. Og dem var der mange af.

Nogen af de mere end 500 fremmødte tidligere soldater er stadig blevet i trøjen på forskellig vis, mens andre har forladt Forsvaret til fordel for en civil karriere. Nogen er kommet hvert eneste år for at mødes med gamle kammerater, mens andre kom for første gang og var spændte om, der overhovedet ville være andre fra deres hold. Ingen gik dog forgæves, og gensynsglæden var stor blandt alle.

Alderen og erfaringerne spredte sig lige fra det første hold FN-soldater i Gaza til nutidens missioner i Irak, Afghanistan og på Balkan. Forskellen på at være udsendt i en fredsbevarende og en fredsskabende mission blev diskuteret ved et af frokostbordene. Når flere generationer er samlet, handler historierne ofte om, hvor hårdt det var i gamle dage. Men sådan er det ikke nødvendigvis blandt soldater.

- Vi havde det jo faktisk meget fredeligt. For de, der er i Afghanistan i dag, er det jo alvor. Det er hårde betingelser, de har. Det havde vi ikke. I min deling fangede vi en enkelt overløber og ellers var det helt fredeligt, fortæller 50-års jubilar Jens Ammendrup fra hold 7 i Gaza.

Festlighederne på kasernen sluttede sidst på eftermiddagen men fortsatte givetvis uden for hegnet for flere af deltagerne.

Se også indslag fra De Blå Baretters jubilæumsfest her